Ebeveyn-çocuk internet kullanımı, aile içi iletişim çocukların uyku kalitesi ve sosyal becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship among parent-child internet usage, family communication, children's sleep quality and social skills
- Tez No: 513240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN OZAN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile içi İletişim, İnternet Kullanımı, Sosyal Beceri, Uyku Kalitesi, Family Communication, Internet Usage, Sleep Quality, Social Skills
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Bu çalışma, ebeveyn-çocuk internet kullanımı, aile iletişimi, çocukların uyku kalitesi ve sosyal becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışma için 101 ebeveynin aile ve çocuklarına ilişkin, anket çalışması kapsamında vermiş oldukları bilgiler değerlendirilmiştir. Anonim olarak anket çalışmasına dahil olan veliler, Kahramanmaraş Reşit Gümüşer İlköğretim Okulu'ndaki 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin ebeveynlerinden oluşmaktadır. Araştırma değişkenleri hakkında veri toplamak için“Demografik Bilgi Formu”,“Ebeveyn Stres İndeksi”,“Matson Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği”,“Çocuk Uyku Alışkanlıkları Ölçeği”ve "Aile-Çocuk İnternet Bağımlılığı ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada, betimleyici, karşılaştırmalı ve ilişkiler analizler yapılarak sonuçlar elde edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre demografik bilgiler bakımından (anne eğitim, baba eğitim, çocuk cinsiyeti, çocuk yaşı gibi) ebeveyn-çocuk internet kullanımı, aile iletişimi, çocukların uyku kalitesi ve sosyal becerilerinin anlamlı farklılaştığı saptanmıştır. Ayrıca, uyku alışkanlıkları alt boyutları ile ebeveyn stresi ve sosyal beceri alt boyutlarının anlamlı ilişkili olduğu saptanmıştır. Açıklayıcı analizler doğrultusunda, ebeveyn-çocuk internet kullanımının sosyal becerilerden kendini yönetme becerisi ve uyku alışkanlıkları alt boyutlarından parasomni ve gece uyanma alt boyutları tarafından açıklandığı saptanmıştır. Elde edilen sonuçların, ebeveynlerin internet kullanımı, aile işlevselliği ve çocukların sağlıklı psikososyal gelişim göstermeleri adına yapılacak müdahalelerin ve uygulamaların yapılandırılması bakımından önem teşkil etmektedir. Günümüz koşullarında teknoloji kullanımının aile yaşantısı ile ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda çocukların gelişimi ile bağlantısı bu çalışmada da vurgulanmaktadır. Ülkemizde farklı örneklemlerle ileri çalışmalar düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aimed to examine the relationship among parent-child Internet usage, family communication, children's sleep habits, and their social skills. For this study, 101parents whose children are currently studying in Reşit Gümüşer Primary School as 3th and 4th graders in Kahramanmaraş. Participants filled out survey forms anonymously for providing data related to research variables. Measurement instrument tools for obtaining data for research variables included as following:“Demographic Information Form”,“Parenting Stress Index”,“Matson Social Skills with Youngsters”,“Children Sleep Habits Questionnaire”, and“Parent-Child Internet Addiction Scale”. The study included descriptive, comparative, and correlation research methods for revealing the degree of relationship among variables. Based on the results of this study, parent-child Internet usage, parental stress, children's sleep habits, and social skills were found as significantly different in terms of demographic variables including maternal and paternal education levels, children's age and gender. Additionally, correlational and regression analyses indicated that sleep habits subscales were found as significantly correlated with parental index and social skills subscales. Regression analyses also demonstrated that parasomnia, waking up at night, and self-regulation subscales had predictive relationship with parent-child internet usage. The findings of this research are also important in terms of providing contributive results for providing data when structuring effective training and prevention programs for parents and students. It is inevitable that technology usage has enormous impact on family functioning. Consistent with the findings from previous research, the results also gave information about the relationship among parental stress, Internet usage, and children's functioning. Further research may be needed for the samples from other regions or cities in Turkey as well.