Narsistik kişilik, empatik eğilimler, eleştirel düşünme ve saldırganlık arasındaki ilişkiler
Relationships between narcissistic personality, empathic tendencies, critical thinking and aggression
- Tez No: 513261
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL SARI GÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Narsizm, empati, eleştirel düşünme, saldırganlık, narcissism, empathy, critical thinking, aggression
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada Üsküdar Üniversitesi'nde lisans eğitimi alan öğrencilerin narsistik kişilik özelliklerinin; empatik eğilimler, eleştirel düşünme ve saldırganlık düzeyleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaç çerçevesinde 69 erkek ve 118 kadın olmak üzere 187 lisans öğrencisine anket uygulanmıştır. Uygulanan anket formunda Narsistik Kişilik Envanteri, Empatik Eğilim Ölçeği, California Eleştirel Düşünme Ölçeği ve Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği yer almaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre narsistik kişilik özelliği empatik eğilimler ve eleştirel düşünmeyi azaltırken; fiziksel saldırganlık, sözel saldırganlık, öfke ve düşmanlığı artırmaktadır. Bununla birlikte narsistik kişilik öğrencilerin yaş, kardeş sayısı ve anne eğitim düzeyine göre farklılaşırken; empatik eğilimler birlikte yaşanan kişi, kardeş sayısı ve anne-baba eğitim düzeyine göre farklılaşmaktadır. Fiziksel saldırganlıkta anne-baba birliktelik durumu ve baba eğitim düzeyine; sözel saldrıganlıkta yaş, anne baba birliktelik durumu, anne eğitim düzeyi ve baba eğitim düzeyine; öfkede yaş ve anne baba birliktelik durumu; düşmanlıkta ise yaş, anne baba birliktelik durumu ve anne eğitim düzeyine göre farklılıklar görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, the students who undergraduated from Üsküdar University had narcissistic personality traits; empathic tendencies, critical thinking, and the effects on aggression levels. A questionnaire was applied to 187 undergraduate students, 69 male and 118 female. The applied questionnaire includes the following items: The Narcissistic Personality Inventory, the Empathic Tendency Scale, the California Critical Thinking Scale, and the Buss-Perry Aggression Scale. According to findings obtained from the research, in one hand narcissistic personality feature decreased empathic tendencies and critical thinking; on the other hand narcissistic personality feature increased physical aggression, verbal aggression, anger and hostility. At the same time the narcissistic personality varies with age, number of siblings and mother's education level; empathic tendencies differ according to the number of people living together, the number of siblings and the level of parental education. Parental involvement in physical aggression and father's education level; age at verbal aggression, parental cohesion status, mother's education level and father's education level; aging and parental status; in hostility there were differences according to age, parents cohabitation status and mother's education level.