Non-obstrüktif azospermik hastalarda yapılan mikro–tese sonuçlarının ve gebelik oranlarının değerlendirilmesi
Evaluation of made micro-tese outcomes and pregnancy rates in non-obstructive azoospermic patients
  1. Tez No: 513332
  2. Yazar: SELEN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİ KALFOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Azospermi, histopatoloji, infertilite, m-TESE, gebelik, Azoospermia, histopathology, infertility, m-TESE, pregnancy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmada azospermik hastalarda m-TESE ile sperm bulma oranları, motil sperm bulunan OA ve NOA hastalarda ise İCSİ sonuçları ve sperm bulunamayan hastalarda ise testiküler patolojiler incelenmiştir. Gereç ve yöntem: Ocak 2005-Nisan 2017 tarihleri arasında OTA-Jinemed Hastanesi İVF ünitesinde m-TESE yapılan hastalar retrospektif olarak incelendi. Kayıtlarına ulaşılan, düzenli takipleri yapılmış ve m-TESE yapılan 342 azospermik hasta (117 OA ve 225 NOA olgusu) çalışmaya dahil edildi. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde IBM Statistical Package for Social Sciences (IBM SPSS Statistics; Armonk, NY, ABD) Statistics Software 22 programı kullanılmıştır. Bulgular: OA hastalarının serum FSH değerleri 11,7±3,7 mIU/mL ve testis hacimleri 12,5±2,6 mL, NOA hastalarının serum FSH değerleri 13,7±5,4 mIU/mL ve testis hacimleri 9,8±3,4 mL olarak ölçüldü. m-TESE işleminde OA hastalarının tamamında ve NOA hastalarının %52,4'ünde (118/225) motil sperm bulundu. Motil sperm bulunarak İCSİ uygulanan çiftlerde OA grubunda klinik gebelik oranı %29,9 (35/117) ve canlı doğum oranı %25,6 (30/117); NOA grubunda klinik gebelik oranı %27,1 (32/118) ve canlı doğum oranı %23,7 (27/118) saptandı. NOA grubunda m-TESE yapılıp sperm bulunamayan 107 hastada histopatolojik değerlendirme yapılmış; 59 olguda germ hücre aplazisi (sertoli-cell only), 42 olguda maturasyon arresti, 6 olguda hipospermatogenez tespit edildi. Sonuç: Azospermik hastalarda m-TESE ile motil sperm bulunması durumunda İCSİ uygulaması ile yaklaşık 4 çiftin 1'inde canlı doğumla sonuçlanan gebelik elde edilebilmektedir. m-TESE'de bulunan spermlerle yapılan İVF-İCSİ uygulamaları sonrası OA ve NOA olgularında canlı doğum oranları arasında fark tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we examined the sperm retrieval rates with m-TESE in azoospermic patients, the results of ICSI in OA and NOA patients with sperm and the underlying testicular pathologies in patients without sperm. Material and methods: Patients who underwent m-TESE at IVF unit of OTA-Jinemed Hospital between January 2005 and April 2017 were retrospectively reviewed. A total of 342 azoospermic patients (117 OA and 225 NOA cases) with regular follow-up were included in the study. In these cases, sperm retrieval and clinical pregnancy rates after ICSI were compared. IBM Statistical Package for Social Sciences (IBM SPSS Statistics; Armonk, NY, ABD) Statistics Software 22 was used to evaluate the obtained data. Result: OA patients had a mean serum FSH level of 11.7±3.7 mIU/mL and mean testicular volume of 12.5±2.6 mL, NOA patients had a mean serum FSH level of 13.7±5.4 mIU/mL and mean testicular volume of 9.8±3.4 mL. In the m-TESE procedure, motile sperm was found in all of the OA patients and in 52.4% (118/225) of the NOA patients. Clinical pregnancy rate in the OA group was 29.9% (35/117) and live birth rate was 25.6% (30/117). In the NOA group, the clinical pregnancy rate was 27.1% (32/118) and the live birth rate was 23.7% (27/118). Histopathologic evaluation was made in 107 cases in the NOA group with no testicular sperm, revealing that 59 cases with germ-cell aplasia (sertoli-cell only syndrome), 42 cases with maturation arrest, and 6 cases with hypospermatogenesis. Conclusion: If motile sperm is retrieved with m-TESE application in azoospermic patients, pregnancy resulting in one live birth in about 4 couples who undergo ICSI application can be achieved. In the presence of motile sperm, live birth rates are similar between OA and NOA cases.