Akıcı kompozitlerin polimerizasyon büzülmelerinin yeni nesil mikro bilgisayarlı tomografi (mikro-ct) cihazı ile değerlendirilmesi
Polymerization shrinkage of flowable composites were analyzed with new generation micro computed tomography device (micro-ct)
- Tez No: 513404
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET YALÇIN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Akışkan Kompozitler, Micro - CT Skyscan 1172, Polimerizasyon büzülmesi, Flowable Composites, Micro - CT SkyScan 1172, Polymerization Shrinkage
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı 8 farklı akıcı kompozit rezinin yeni nesil Mikro Bilgisayarlı Tomografi Cihazı (Micro - CT Skyscan 1172) ile polimerizasyon büzülmesinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda akışkan kompozit rezinler ve bulk fill akışkan kompozit rezinler kullanıldı. Kaviteye 4 mm kalınlığına kadar uygulanabilen bulk fill kompozitler için 4x6 mm lik standart teflon kalıplar kullanıldı. Akışkan kompozit rezinler için ise 2x6 mm lik standart teflon kalıplar kullanıldı. Her bir grup için farklı dental akıcı rezin kompozitler kullanıldı. Her bir grup için ayrı ayrı standart kalıplar içine kompozit materyal yerleştirildi ve Micro- Skyscan 1172 cihazı ile kamera piksel boyutu 9 µm, voltaj 100 kV, 100 mili amper, rekonstrüktör dönme açısı 360 derece, dönme açısı 2 derece olacak şekilde ayarlanarak ve LED ışıkla polimerize edilmeden önce 1 saat numune tarandı. Tarama sırasında cihazın iç haznesi karanlık ortamda bulunduğu için materyalde büzülme gözlenmedi. Materyal tarandıktan sonra LED ışıkla 40 sn. polimerize edildi ve tekrar Skyscan 1172 cihazı ile aynı parametrelerde tarandı. Taranan numunelerin CTAn software programı ile polimerizasyon büzülmeleri hesaplandı. Her bir grup için 10 adet numune; 5 adet polimerizasyon öncesi 5 adet polimerizasyon sonrası olacak şekilde değerlendirildi. Sonuçlar: Materyallerin polimerizasyon sonrasındaki parametrelerin yüzdelik değişimi incelendiği zaman polimerizasyon büzülmesi en fazla CHF grubunda en az XTB grubunda gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objectives: The purpose of this study, eigth different flowable composites were analyzed with new generation Micro Computed Tomography Device (Micro - CT Skyscan 1172) for polymerization shrinkage. Materials and methods: Flowable composite resins and bulk fill flowable composite resins were used in this study. 4x6 mm standard Teflon molds were used for bulk fill composites can be applied to the cavity up to 4 mm thick. 2x6 mm standard Teflon molds are used for flowable composite resins. Different flowable dental composite resin was used for each group. Composite material were placed in separate standard patterns for each group and Micro CT- Skyscan 1172 device with camera pixel size 9 µm, voltage 100 kV, 100 milliamps, the rotation angle of reconstructor was 360 degrees, the angle of rotation were set to be 2 degrees can be used and samples were screened for one hour before polimerization with LED ligth cure. The inner chamber of the device during scanning was dark so, shrinkage was not observed in the material. After scanning, the material was polymerized with LED ligth for 40 seconds and screened again with the same parameters of Skyscan 1172 device. Polymerization shrinkage of the scanned samples were calculated with CTAn software program. 10 samples for each group; 5 samples prior to polymerization and 5 samples after polymerization was evaluated. Conclusion: When the percentage differences in the parameters after the polymerization of the materials were examined; polymerization shrinkage was observed mostly in CHF group and least in XTB group.