Gebelikte konstipasyon görülme durumu ve yaşam kalitesi ile ilişkisi
The state of the prevalence of constipation in pregnancy and its relation with the quality of life
- Tez No: 513482
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN TAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, konstipasyon, yaşam kalitesi, Pregnancy, constipation, quality of life
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
GEBELİKTE KONSTİPASYON GÖRÜLME DURUMU VE YAŞAM KALİTESİ İLE İLİŞKİSİ Kaya R. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ebelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2018. Bu çalışma gebelikte konstipasyon görülme durumunu ve konstipasyonun yaşam kalitesi ile ilişkisini incelemek amacıyla analitik-kesitsel olarak Ekim 2016- Haziran 2018 tarihleri arasında Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Nonstres Testi (NST) polikliniğinde yapılmıştır. Çalışmanın evreninin bu polikliniğe başvuran gebeler oluşturmuştur. Örneklem hacminin belirlenmesinde, power analizinden yararlanılmıştır ve örneklem sayısı 631 bulunmuştur. Araştırma 703 gebe ile (n=703) tamamlanmıştır. Veriler Gebe Tanıtım Formu, Gebelikte Konstipasyon Tanısı İçin Basitleştirilmiş Kriterler ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği ile toplanmıştır. Veri toplama formu gebeler ile yüz yüze görüşme yöntemi ile doldurulmuştur. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ki-kare, stundet t testi ve lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 27,07±5,39 olup, %40,3'ü ortaokul mezunudur. Gebelerin %45'inin normal kilolu olduğu, yaşayan çocuk sayısı ortalaması 0,93±0,99, gebelik sayısı ortalaması 2,11±1,02 olup %25,6'sı son doğumunu sezaryen olarak yaptığı, %12,1'inin gebeliğinde sigara kullandığı, %14,8'inin hiç demir ilacı kullanmadığı ve %83,2'sinin sağlık sorunu yaşadığı bulunmuştur. Gebelerin, Gebelikte Konstipasyonu Tanısı İçin Basitleştirilmiş Kriterler'e göre %38,8'inin konstipasyon yaşadığı ve en çok 13-28. Haftalarda bu sorunu yaşadığı bulunmuştur. Aile tipinin, sosyal güvence varlığının, ameliyat olma durumunun, gebelikte sağlık sorunu yaşamanın, defekasyon alışkanlığının ve gebelikten önce konstipasyon yaşamanın gebelikte konstipasyon yaşama durumunu etkilediği saptanmıştır. Konstipasyon yaşayan gebelerin yaşam kalitesi alan puanlarının daha düşük olduğu, ancak sadece ruhsal alanda bu düşüklüğün istatistiksel düzeyde anlamlı olduğu bulunmuştur (p=0,016). ). Sonuç olarak konstipasyon gebelikte sık karşılaşılan bir sorun olup gebelerin yaşam kalitesini ruhsal alan dışında etkilemediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STATE OF THE PREVALENCE OF CONSTIPATION IN PREGNANCY AND ITS RELATION WITH THE QUALITY OF LIFE Kaya R. Adnan Menderes University, Institute of Health Sciences Department of Midwifery, MA Thesis, Aydın, 2018. This study was conducted between October 2016 and June 2018 at the Nonstress Test (NST) Clinic of Manisa Merkezefendi State Hospital with the aim of analysing the state of the prevalence of constıpation in pregnancy and its relation with the quality of life. The population for this study consisted of the preganant women who visited the clinic. In determining the sample volume, a power analysis was used and the sample number was found to be 631. The study was completed with 703 pregnant women (n = 703). Data were collected with pregnancy form, Simplified Criteria for Constipation Diagnosis in Pregnancy and the World Health Organization Quality of Life Scale. The data collection form was filled during face-to-face interviews with the pregnant women. Descriptive statistics chi-square and stundet t test were used in the analysis of the data. The average age of the pregnant women who participated in the study was 27.07 ± 5.39 and 40,3% were middle school graduates. It was found out that 45% of the pregnant women had normal weight, the average number of living children was 0.93 ± 0.99, the average number of total pregnancies was 2.11 ± 1.02, 25.6% had had cesarean birth for their previous delivery, 12.1% used cigarette, 14.8% had never used iron supplements, and that 83.2% had various health problems. According to the Simplified Criteria for Pregnancy Constipation Diagnosis, it was discovered that 38.8% of the pregnancies experienced constipation and that it was mostly during the 13th – 28th gestational week. It was determined that family type, social security, surgery, health problems during pregnancy, defecation habit and a history of constipation before pregnancy affect the state of experiencing constipation in pregnancy. Also, it was found that the score for the quality of life of the pregnant women with constipation was low, however, only in the psychological area was this lowness statistically significant. In conclusion, it was found that constipation is a common problem encountered in pregnancy and that besides the psychological area, it has no side effect on the quality of life.