Sahada ve havuzda yapılan yoğun interval antrenmanların genç bireylerde bazı motorik özelliklere ve kas hasarına etkileri
The effects of intensive interval training in field and pool on some motoric faetures and muscle damages by young individuals
- Tez No: 513492
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Derin su koşusu, İnterval antrenman, Kas hasarı, Bacak kuvveti, Esneklik, Dikey sıçrama, havuz antrenmanı, Deep water running, Interval training, Muscle damage, Leg strength, Flexibility, Vertical jump, Pool training
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Sahada ve havuzda uygulanan yoğun interval antrenmanların gerek müsabık gerekse amatörce sporla uğraşan genç bireylerin bacak kuvveti, esneklik, dikey sıçrama, denge ve anaerobik güç performansları üzerindeki etkisini belirmektir. Ayrıca antrenmanlarda oluşabilecek kas hasarının belirtilerinden olan CK, CK-MB, LDH parametrelerinin kan serumundaki seviyelerini tespit edip havuz ve saha gruplarını karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmaya Bayburt Üniversitesinde öğrenim gören yaşları 18-24 arasında değişen, gerek müsabık gerekse amatörce sporla uğraşan 32 genç erkek gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmaya katılan bireylere havuzda ve sahada sekiz hafta boyunca haftada 3 gün olmak üzere yoğun interval antrenman programı uygulanmıştır. Deneklerin VKİ (vücut kitle indeksleri) hesaplanarak antrenmanlara başlamadan önce ve 8 hafta uygulanan antrenman programından sonra bacak kuvveti, esneklik, dikey sıçrama, denge ve anaerobik güç yeteneklerini tespit etmek için deneklere fiziksel performans testleri uygulanmıştır. Ayrıca oluşabilecek kas hasarının boyutu belirlemek için CK, CK-MB, LDH gibi kan parametrelerinin analizi yapılmıştır. Uygulanan performans testleri ve kan parametrelerinin antrenman öncesi ve sonrası analiz sonuçlarını değerlendirmek için bağımlı (ilişkili) gruplar t testi (paired sample t test), karışık ölçümler (bağımsız ve tekrarlı ölçümler) için iki yönlü (faktörlü) varyans analizi (Two Way Anova For Mixed Measures) ve bağımlı gruplar (tekrarlı ölçümler) için tek yönlü varyans analizi (one Way ANOVA for repeteated measures) yapılmıştır. Bulgular: Her iki antrenman grubunun da grup içi antrenman öncesi ve sonrası bacak kuvveti, esneklik, denge, dikey sıçrama ve anaerobik güç testi sonuç ortalamaları incelendiğinde anlamlı farklılıkların olduğu yapılan analiz sonuçlarından anlaşılmıştır. Fakat gruplar arasında bu değerler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ayrıca grupların vücut kitle indekslerinde grup içi antrenman öncesi ve sonrası ortalamalarında farklılık ortaya çıkmış fakat bu farklılığın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. Kan parametreleri (CK, CK-MB, LDH) incelendiğinde ise havuzda antrenman yapan bireylerin antrenman öncesi ve sonrasında dinlenikken, yüklenmeden 3 saat sonra ve yüklenmeden 24 saat sonraki değerlerinde sayısal olarak değer artışı ve azalışı olsa da bu değişim genelde istatistiki olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Fakat CK, LDH sonuçlarına bakıldığında havuzda antrenman yapan bireylerde antrenmana bağlı olarak kas hasarı oluşumunun daha az olduğu görülmektedir. Sonuç: Havuzda ve sahada interval antrenman yapan bireylerin bacak kuvveti, esneklik, denge, dikey sıçrama ve anaerobik güç testi performansları grup içi antrenman öncesi ve sonrası değerlerinde anlamlı bir artışı ortaya çıkardığı belirlenmiştir. Fakat bu artışın gruplar arasında istatistiki olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. Kas hasarı açısından bulgular değerlendirildiğinde ise havuzda antrenman yapan bireylerde daha az kas hasarı oluştuğu görülmüş ve toparlanmanın daha hızlı olduğu tespit edilmiştir. Bu veriler ışığında havuz grubundaki bireylerin daha az kas hasarı ve sakatlık yaşayarak saha grubundaki bireylerle aynı performans gelişimi gösterdiği anlaşılmıştır. Havuz antrenmanlarının bu özelliklerinden dolayı saha antrenmanlarına alternatif olarak antrenman programlarına dâhil edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim is to determine the effect on leg strength, flexibility, vertical jump, balance and anaerobic power performance of professionally and amateurish active young individuals who performed intensive interval training in the pool and in the field for eight weeks. Besides, it is to determine the levels of CK, CK-MB, LDH parameters in the blood serum which are some of the symptoms of the muscle damages that may occur in the trainings and to compare the pool and field groups. Material and Method: Thirty-two professionally and amateurish active young men aged between 18 and 24 participated in the study as volunteers. Individuals participating in the study. Individuals participating in the study were coached intensive interval training in the pool and in the field for 3 days a week throughout 8 weeks. Leg strength, flexibility, vertical jump, balance, and anaerobic power performance tests were applied to the subjects before and after training, lasting 8 weeks, by calculating their BMI (body mass indexes). In addition, the blood parameters such as CK, CK-MB, LDH were analysed to determine the extent of the muscle damage that may occur. These performance tests are as below to determine in which group there are more differences: To assess the performance results of pre-and post-training analysis of performance tests and blood parameters (paired sample t test for dependent groups (associated) and two-way ANOWA analysis for mixed measurements (independent and repeated measurements) and one-way ANOVA analysis for dependent groups (associated) are carried out. Findings: It was clearly understood that there were significant differences when analysed the results of leg strength, flexibility, balance, vertical jump and anaerobic strength tests in both training groups before and after in-group training. However, there was no statistically significant difference found between the groups in terms of these values. There was also found a difference in the body mass indexes of the groups before and after in-group training, but this difference was not statistically significant. When the parameters of blood (CK, CK-MB, LDH) were analysed, although there are numerical value increases and decreases in the values of the individuals rested, who practiced in the pool before and after training 3 hours after installation and 24 hours after installation, this change is in general not statistically significant. However, it was found out that, when LDH results are taken into consideration, muscle damage is less likely to occur in the individuals training in the pool depending on the training. Result: A significant increase has been identified before and after in-group training in the leg strength, flexibility, balance, vertical jump and anaerobic power performances of the individuals performed interval trainings in the pool and in the field. However, it was understood that this increase was not statistically significant among the groups. When the findings of muscle injury are evaluated, fewer muscle damages were seen in the individuals performed in the pool and it has been determined that recovery is faster. In consideration of these data, it has been clearly understood that the individuals in the pool group experienced less muscle damage and disability and showed the same performance improvement as the individuals in the field group. Because of these features of pool training, they can be included in training programs as an alternative to field training