Laparoskopik ve lichtenstein herni onarımlarında antisperm antikorların düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of ansperm antibody levels in laparoscopic (tep) and lichtenstein hernia repair
  1. Tez No: 513494
  2. Yazar: MEHMET ÖMER ÖZDUMAN
  3. Danışmanlar: UZMAN TOLGA DİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, İnguinal herni, Laparoskopi, İmmün Sistem, Inguinal hernia, Laparoscopy, Pain, Immun System
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç İnguinal kordda travmanın indüklediği otoimmüniteye bağlı gelişen ASA (antisperm antikor) infertilite nedenlerinden biridir. Çalışmamızda laparoskopik (TEP) ve açık (Lichtenstein) herni onarımları, otoimmünite (ASA), ağrı, ameliyat süresi, işe dönüş, nüks ve komplikasyonlar açısından karşılaştırılarak laparoskopik onarımın olası üstünlüğü araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem Çalışma, Ankara Numune SUAM'da 20-60 yaş arası daha önce inguinal bölge cerrahisi geçirmemiş, otoimmün hastalığı ve genel anesteziye engel hastalığı olmayan 60 erkek hasta ile prospektif randomize olarak gerçekleştirildi. Hastalar açık ve TEP onarım yapılanlar olarak iki gruba ayrıldı. Hastalardan ameliyat öncesi ve sonrası alınan kan örnekleriyle IFA yöntemi kullanılarak ASA (antisperm antikor) değerlendirildi. Hastaların ameliyat sonrası 1. gün ağrı skoru (VAS) ölçüldü, nüks, ameliyat süresi, işe dönüş süresi, erken ve geç dönem komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular Ameliyat öncesi bütün hastalarada negatif olan ASA ameliyat sonrası sadece Lichtenstein onarımı yapılan 2 hastada pozitifleşti. TEP yapılan hastalarda VAS skoru ortancası (ortanca:4.0), Lichtenstein onarım yapılanlara göre (ortanca:6.0) anlamlı olarak düşük olduğu saptandı (p0.05). Sonuç Fıtık onarımının infertilite üzerine etkisi halen net olarak gösterilememiştir.Ağrı, işe dönüş gibi parametrelerde laparoskopik yöntemin üstünlüğü bütün çalışmalarla teyit edilmiş olsa da fıtık onarımı konusunda altın standart tekniğin tespiti ve uzun dönemde infertilite üzerine etkisi açısından geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF ANTISPERM ANTIBODY LEVELS IN LAPAROSCOPIC (TEP) AND LICHTENSTEIN HERNIA REPAIR ABSTRACT Aim ASA (antisperm antibody) due to autoimmunity induced by traumatic inguinal cord is one of the causes of infertility. In our study, laparoscopic (TEP) and open (Lichtenstein) hernia repairs were compared in terms of autoimmunity (ASA), pain, operative time, return to work, recurrence, complications and the possible superiority of laparoscopic repair has been investigated. Materials and Methods The study was carried out prospectively randomly in Ankara Numune SUAM with 60 male patients aged 20-60 years who had not undergone inguinal region surgery and had no autoimmune disease or any contraindication for general anesthesia. Patients were divided into two groups whom operated as open or TEP repair. ASA (antisperm antibodies) were evaluated using IFA method with blood samples taken before and after surgery from patients. Postoperative pain score (VAS) was measured on the first day after repair, and recurrence, operation time, time to return to work, early and late complications were recorded. Results ASA, which was negative in all patients before surgery, only in 2 patients become positive who underwent Lichtenstein repair. It was found that VAS score was significantly lower (median: 4.0) than Lichtenstein repair (median: 6.0) in patients who underwent TEP repair (p 0.05). Conclusion The effect of hernia repair on infertility has not been clearly demonstrated. Although the superiority of the laparoscopic method has been confirmed in all studies, such as pain and return to work, there is a need for extensive work for standardization of the gold standard technique for hernia repair and its long term effect on infertility.