Kalp yetmezliği olan hastaların psikososyal uyumunun öz bakım davranışları üzerine etkisi
The effect of psychosocial adjustment on self care behaviors in patients with hearth failure
- Tez No: 513536
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AFİTAP ÖZDELİKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Kalp yetmezliği, Öz bakım, Psikososyal uyum. Ebru BABA, Yüksek Lisans Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi - Samsun, Temmuz - 2018, Heart failure, Nurse, Psychosocial adjustment, Self care. Ebru BABA, Master Thesis Ondokuz Mayıs University - Samsun, July - 2018
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
KALP YETMEZLİĞİ OLAN HASTALARIN PSİKOSOSYAL UYUMUNUN ÖZ BAKIM DAVRANIŞLARI ÜZERİNE ETKİSİ Amaç: Bu araştırma kalp yetmezliği olan hastaların psikososyal uyumunun öz bakım davranışları üzerine etkisini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal – Metot: Araştırma; Mart-Ağustos 2017 tarihleri arasında Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği, Kardiyoloji Kliniği ve Koroner Yoğun Bakım Ünitesinde yürütülmüştür. Araştırma örneklemini araştırmaya dahil edilme kriterlerine uygun 130 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında hastaların tanıtıcı bilgilerini içeren“Hasta Tanıtım formu”, psikososyal uyumu değerlendirmek için“Hastalığa Psikososyal Uyum Öz Bildirim Ölçeği (PAIS-SR)”, öz bakım davranışlarını değerlendirmek için“Avrupa Kalp Yetersizliği Öz Bakım Davranışları Ölçeği-12 (AKYÖ)”kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, ortalama, standart sapma, Mann Whitney U testi, Kruskall Wallis testi, bağımsız örnekler t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Yaş ortalaması 65,8±10,8 olarak bulunmuştur. Hastaların AKYÖ toplam puan ortalaması 31,2±5,6 olarak belirlenmiş olup öz bakım davranışlarının yeterli düzeyde olduğu saptanmıştır. PAIS-SR ölçek toplam puan ortalaması 51,1±17,3 olarak belirlenmiş olup hastaların psikososyal uyumunun kötü uyum düzeyinde olduğu belirlenmiştir. PAIS-SR alt boyutlarında en yüksek puan ortalaması 10,4±3,9 ile mesleki çevre alt boyutunda iken en düşük puan ortalaması ise 2,3±2,4 ile geniş aile ilişkileri alt boyutundadır. Sonuç: Bu araştırmada öz bakım davranışlarının psikososyal uyum düzeyinden etkilenmediği belirlenmiştir. Ancak sağlık bakımına uyumun öz bakım davranışlarını etkilediği, sağlık bakımına uyum arttıkça öz bakım davranışlarının da arttığı saptanmıştır. KY olan hastalarda öz bakım davranışlarının ve psikososyal uyumun belirlenmesi ve geliştirilmesi hemşirelik uygulamalarının önemli bir parçası olmalıdır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF PSYCHOSOCIAL ADJUSTMENT ON SELF CARE BEHAVIORS IN PATIENTS WITH HEARTH FAILURE Aim: This research is made for determining the factors of psychosocial adjustment on self care behaviors of the patients' who has heart failure. Material and Method: This research was conducted between March and August 2017 at the Cardiology Clinic of Samsun Education and Research Hospital and Coronary Intensive Care Unit. The research sample consisted of 130 patients who met the criteria for inclusion in the study. In the collection of data“Patient Presentation Form”, which contains the introductory information of the patients, to evaluate psychosocial adjustment“Psychosocial Adjustment Self-Report Scale for Disease (PAIS-SR)”and in order to evaluate self-care behaviours“European Heart Failure Self-Care Behavior Scale”were used. In the analysis of the data, frequency, average, standart deviation, Mann Whitney U test, Kruskall Wallis test, independent samples t test, one way variance analysis (ANOVA), Spearman correlation analysis were used. Results: The average of age has been calculated as 65.8 ± 10.8. Total score average of the patients has been determined as 31.2 ± 5.6 and the self-care behaviors have found to be sufficient. PAIS - SR scale total point avarage has established as 51.1 ± 17.3 which shows that patients' psychosocial adjustment is in bad adjustment state. The highest score in the PAIS-SR subscale is 10.4 ± 3.9 in the occupational environment subscale, while the lowest in the PAIS-SR subscale is 2.3 ± 2.4 in the broad family relationship subscale. Conclusion: In our research, self-care behaviors were not affected by psychosocial adjustment level. However, it has been found that self-care behaviors affect health care compliance and self care behaviors increase when health care compliance increases. The identification and development of self-care behaviors and psychosocial adjustment in patients with heart failure should be an important part of nursing practice.