Literary easternization: An intertextual study of eastern masterpieces in Orhan Pamuk's works
Edebi doğululaşmak: Orhan Pamuk'un eserlerinde doğu edebi başyapıtların metinlerarasılık çalışması
- Tez No: 513615
- Danışmanlar: PROF. DR. BARRY CHARLES THARAUD
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebi Doğululaşma, Orhan Pamuk, Doğululaşmak, Edebi Uyum, Metinlerarasılık, Literary Easternization, Orhan Pamuk, Easternization, Logoteunison, Intertextuality
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu doktora tezi Avrupalı ve Amerikalı okuyucunun doğu bakışına bürünmüş temalı edebi eserlere ilgi artışını incelemeyi amaçlamaktadır. Colin Campbell, The Easternization of the West: A Thematic Account of Cultural Change in the Modern Era eserinde, doğulu dünya görüşünün Batılı zihniyete etkisi ve doğu kültünün Batı kültürüne yeni çağ hareketi vasıtasıyla yerleşmesini açıklıyor. Aslında, Doğululaşma, kozmopolit küreselleşmenin günümüz dönemin tasviri haricinde, kültürel etkileşimden kaynaklı bir tür değerlendirilebilir fikir birliğidir. Buna esasen, Edebi Doğulaşma, ya da benim tanımımla Edebi Uyum, Doğulaşma tezini edebi çalışmalarda temsil eder ve iki şekilde teze uygulanabilir: Batıda satılmakta olan ve doğu değerlerini yansıtan edebi kitaplar ve ya Batılı uslupla yazılan ve doğuda üretilmiş eski başyapıtları içeren edebi eserleri, metinlerarasılık ve alt bölümlerinde var olan postmodern eleştiri terimleri, taklit ve öykünmenin kullanılmasını yansıtıyor. Batı tarzı yazar, Orhan Pamuk'un Beyaz Kale, Kara Kitap, Benim Adım Kırmızı, Kar, ve Kafamda bir Tuhaflık romanları ve İstanbul ve ya Öteki Renkler gibi kurgusal olmayan düzyazıları farkında olamadan Edebi Doğululaşmanın etkisiyle doğu değerlerini başyapıtlar vasıtası ile batı kalıbına dökerek, Batılı okura sunmaktadır. Üstelik Pamuk, Asia ve avrupa kıtalarını bağlayan ve doğduğu şehir olan İstanbul'u, Doğunun ve Batının birleşme teması olarak sunmuş ve bu vesile ile tanınmış Edebi Nobel Ödülünü 2006 yılında kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation explores why European and American readers show interest in literary works that present Eastern themes and perspectives. Colin Campbell in The Easternization of the West: A Thematic Account of Cultural Change in the Modern Era describes the influences of Eastern worldviews on the Western mind and how Eastern culture became ingrained in Western culture through the New Age Movement. Thus, Easternization, apart from cosmopolitan globalization, is depicted during the contemporary period as a kind of consensus that can be evaluated through cultural interactions. Accordingly, Literary Easternization, which I call“Logoteunison,”presents my Easternization thesis in literary works published in the West that reflect Eastern values and use Eastern masterpieces in Western-style works by means of postmodern critical concepts such as intertextuality, including parody and pastiche. Western-style writer, Orhan Pamuk's fictions such as The White Castle, The Black Book, My Name is Red, Snow, and A Strangeness in My Mind, and his non-fiction such as Istanbul and Other Colours, has unwittingly been influenced by literary Easternization and reflects Eastern values through masterpieces in a Western mold to Western readers. Furthermore, Pamuk presents İstanbul—the writer's city of birth, which ties together the continent of Asia and Europe—as a theme that binds Eastern and Western worldviews in the writer's works and thereby brought him the prestigious Nobel Prize in Literature in 2006.