Onkoloji hastalarında reiki ve yönlendirilmiş imgelem uygulamasının ağrı ve yorgunluk üzerine etkisi
The effects of reiki and guided imagery on pain and fatigue in cancer patients
- Tez No: 513635
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYHAN ÇITLIK SARITAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Nursing, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Hasta, Hemşirelik, Onkoloji, Reiki, Yönlendirilmiş İmgelem, Patient, Nursing, Oncology, Reiki, Guided Imagery
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu araştırma, onkoloji hastalarında reiki ve yönlendirilmiş imgelem uygulamasının ağrı ve yorgunluk üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve metot: Ön test-son test kontrol gruplu yarı deneme modeli olarak gerçekleştirilen bu araştırmanın evrenini; Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Hastanesinde yatan hastalar oluşturmuştur. Örneklemini ise, güç analizi ile belirlenen, olasılıksız örneklem yöntemi ile seçilen 60 reiki, 60 yönlendirilmiş imgelem ve 60 kontrol grubu olmak üzere toplam 180 hasta oluşturmuştur. Veriler hasta tanıtım formu, görsel kıyaslama ölçeği ve Piper yorgunluk ölçeği kullanılarak Temmuz 2017-Şubat 2018 tarihleri arasında toplanmıştır. Reiki grubundaki hastalara ard arda üç gün 25-30 dk süre ile reiki uygulaması yapılmıştır. Yönlendirilmiş imgelem grubundaki hastalara ard arda üç gün 15.53 dk devam eden yönlendirilmiş imgelem CD'si izlettirilmiştir. Kontrol grubu hastalarına herhangi bir girişim uygulanmamıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, eşleştirilmiş t testi, ki-kare, tek yönlü varyans analizi ve Tukey testi kullanılmıştır. Bulgular: Reiki ve yönlendirilmiş imgelem uygulanan hastalarda ağrı ve toplam yorgunluk azalmış olup gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Onkoloji hastalarına uygulanan reiki ve yönlendirilmiş imgelem uygulaması ağrı ve yorgunluğu azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the effects of reiki and guided imagery on pain and fatigue in cancer patients. Materials and Methods: The population of the study, which was conducted using a semi-trial model with pretest-posttest control groups, consisted of patients hospitalized at the Medical Oncology Hospital of the Faculty of Medicine of Dicle University. The sample consisted of 180 patients: 60 in the reiki group, 60 in the guided imagery group, and 60 in the control group, all of whom were selected using power analysis and random sampling. The data were collected using a patient identification form, visual comparison scale, and Piper Fatigue Scale (PFS) between July 2017 and February 2018. The patients in the reiki group were administered 25–30-minute reiki application on three successive days. The patients in the guided imagery group were made to watch a continuing guided imagery CD (duration 15'53") on three successive days. No application was administered to the control group. The data were evaluated using descriptive statistics, paired t-test, Chi-squared, one-way ANOVA analysis, and Tukey test. Findings: It was found that the pain and total fatigue levels of the groups to whom reiki and guided imagery were administered decreased and that there was a statistically significant difference between the groups (p0.05). Conclusion: The administering of reiki and guided imagery to cancer patients reduced their pain and fatigue.