Yoğun bakımda çalışan hemşirelerin ilaç ilaç etkileşimi hakkındaki bilgileri ve uygulamaları incelenmesi
Nurses in working instensive care, examining the applications and knowledges about the drug-drug interaction
- Tez No: 513688
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRİYE HİLAL YAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, İlaç-İlaç Etkileşimi, Yoğun Bakım, Nurse, Drug-Drug Interaction, Unit Care
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Yoğun Bakımda Çalışan Hemşirelerin İlaç-İlaç Etkileşimi Hakkındaki Bilgileri ve Uygulamaları İncelenmesi Amaç: Bu araştırma yoğun bakımda çalışan hemşirelerin ilaç-ilaç etkileşimi hakkındaki bilgi ve uygulamalarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma Ocak 2016-Temmuz 2018 tarihleri arasında Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkez'inde 12 yoğun bakım servisinde vardiyalı olarak çalışan 186 yoğun bakım hemşireleri ile yapılmıştır. Veri toplamada“hemşire bilgi formu”, araştırmacı tarafından hazırlanan“İİE anket formu”,“hemşire gözlem formu”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler bilgisayar ortamında, frekans, yüzde dağılımı ve Ki-kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Yoğun bakımda çalışan hemşirelerin ilaç-ilaç etkileşiminde sık karşılaştıkları ilaç çiftleri incelendiğinde %76.3'ü bilmedikleri tespit edilmiştir. Hemşirelerin uyguladıkları ilaçlar incelendiğinde ise %34.4'ü hemşirenin potansiyel ilaç-ilaç etkileşimi uygulamaları gerçekleştirdikleri tespit edilmiştir. Hemşirelerin potansiyel ilaç-ilaç etkileşimi uygulaması ile çalışanın kadro durumu, çalışma şekli, kurumda çalışma süresi, meslekte çalışma süresi, yoğun bakım biriminde çalışma süresinin etkili olmadığı bulunmuştur. Hemşirelerin yaptıkları ilaç-ilaç etkileşimi uygulamaları ile yoğun bakım birimleri karşılaştırıldığında (p=0.043) aralarındaki farkın önemli olduğu saptanmıştır. Sonuç: Hemşirelerin ilaç-ilaç etkileşimi ve çiftlerini bilmedikleri saptanmıştır. İlaç-ilaç etkileşimi uygulaması ile yoğun bakımlarda çalışan hemşirelerin arasında ilaç uygulama sıklığında farklılıklar saptanmıştır. Hemşirelere ilaç-ilaç etkileşimi hakkında eğitim verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nurses in Working Instensive Care, Examining The Applications and Knowledges About The Drug-Drug Interaction Aim: This research was planned to examine the knowledge and applications of drug-drug interactions among nurses working in intensive care unit. Material and Method: This study was carried out between January 2016 and July 2018 with 186 intensive care nurses working in 12 intensive care units in Inonu University Turgut Ozal Medical Center. In the data accumulation“nurse information form”, prepared by the researcher“ DDI questionnaire”,“nurse observation form”were used. The data obtained from the study were evaluated on the computer using frequency and percentage distribution, Chi Square Test. Results: When the drug pairs frequntly encountered in drug-drug interactions by nurses working in intensive care have been examined, it has been determined that %76.3 of them didn't know them. When the drugs applied by the nurses were examined, it was determined that %34.4 of the nurses performed potential drug drug ınteraction. It has been found that the potential drug-drug interactions applied, nurses aren't effective with the status of working staff, the type of study, the duration of study at institution, the duration of study at job, the duration of study at intensive care unit. When the drug-drug interaction practices performed by nurses have been compared (p=0.043) with intensive care units, it has been found to be significantly different between them. Conclusion: It was determined that nurses did not know drug-drug interactions and pairs. It was determined that there were differences in the frequency of drug application among nurses working in intensive care with drug-drug interaction application. It is recommended that nurses be trained about drug-drug interaction.