Yoğun bakım hastalarında sürekli renal replasman tedavisi ile aralıklı hemodiyalizin mortalite üzerine etkisinin araştırılması
Continuous renal replacement therapy in intensive care patients with intermittent hemodialysis on investigation of the effect of mortality
  1. Tez No: 513687
  2. Yazar: YAŞAR CIRDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN BALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Acute renal failure, İntermittent hemodialysis, Mortality, Continuous renal replacement therapy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Çalışmamızda, yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) yatan hastalarda aralıklı hemodiyaliz (AHD) ve sürekli renal replasman tedavisi (SRRT)'nin mortalite üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak yaptığımız çalışmamıza, 595 RRT tedavisi yapılmış hasta dahil edildi. Hastalara ait geriye yönelik yapılan dosya taraması sırasında hastaların: yaş, cinsiyet, yoğun bakımda kalış süresi, mekanik ventilatör desteği ihtiyacı, RRT tedavisine başlama endikasyonu öncesi APACHE II skorları, boy, ağırlık, değerleri kaydedildi. Çalışmamıza aldığımız hastalardan, ölümle sonuçlananlar ve yoğun bakımdan taburcu edilen hastalar belirlendi. Ölüm ile sonuçlanmış veya yoğun bakımdan taburcu olmuş ise takiplerinin kaçıncı gününde gerçekleştiği kaydedildi. Mortalite 14 ve mortalite 30 olarak 2 parametre oluşturuldu. Yoğun bakım ünitemizde takibinde, 1 ile 14'üncü günler arasında ölüm ile sonuçlanmışsa mortalite 14, 14 ile 30'uncu günler arasında ölüm ile sonuçlanmışsa mortalite 30 olarak değerlendirmeye alındı. Bulgular: Çalışmamızda, yaş değerlerinde 2 grup arasında anlamlı fark bulundu, grup AHD' de istatistiksel anlamda yükseklik bulundu (p=0,001). Yoğun bakım kalış günleri arasında 2 grup arasında anlamlı fark bulunmadı (p=0,870). Grup AHD' de APACHE II skorları istatistiksel anlamda yüksek bulundu (p=0,000). Grup AHD' de genel mortalite oranları istatistiksel anlamada yüksek bulundu (p=0,000). Grup SRRT ve grup AHD arasında mortalite 14 ve mortalite 30 grupları arasında anlamlı fark bulunmadı (sırasıyla p=0,211 ve p=0,709). Sonuç: Çalışmamızda, genel mortalite oranı SRRT grubunda daha düşük bulunmakla birlikte, çalışmamızın yetersiz istatistiksel gücünden dolayı RRT modalitelerinin birbirine üstünlüğü konusunda anlamlı bir sonuca ulaşamadık. Anahtar kelimler: Akut böbrek yetersizliği; Aralıklı hemodiyaliz; Mortalite; Sürekli renal replasman tedavisi.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to compare the effects of intermittent hemodialysis (IHD) and continuous renal replacement therapy (CRRT) on mortality in patients admitted to intensive care unit (ICU). Materials and Methods: Our retrospective study included 595 patients who had undergone RRT treatment. During the retrospective file screening of patients, the patients age, gender, duration of intensive care stay, need for mechanical ventilator support, APACHE II scores before the indication for starting RRT treatment, height, weight, values recorded. From patients we have worked with, deaths and patients discharged from intensive care unit. It was recorded on the last day of the follow-ups when the death resulted or was discharged from the intensive care unit. There are 2 parameters, mortality 14 and mortality 30. In our intensive care unit, mortality was assessed as 14 if death occurred between 1th and 14th days, mortality was assessed as 30 if death occurred between 14th and 30th days. Result: In our study, there was a significant difference between the two groups in age values, and there was a statistically significant difference in group IHD (p=0,001). There was no significant difference between the intensive care stay days and the 2 groups (p=0,870). In Group IHD, APACHE II scores were statistically significant (p=0,000). Overall mortality rates in Group IHD were statistically significant (p=0,000). There was no significant between groups CRRT and IHD between mortality 14 and mortality 30 groups (respectively p=0,211 and p=0,709). Conclusion: In our study, although the overall mortality rate was lower in the SRRT group, we could not reach a meaningful conclusion about the superiority of the RRT modalities due to the insufficient statistical power of our study.