Çocukluk çağı nefrotik sendromlu hastaların solunum fonksiyonlarının impuls osilometri ve spirometri ile değerlendirilmesi
Evaluation of the respiratory function of patients with childhood nephrotic syndrome by using impulse oscillometry and spirometry
- Tez No: 513694
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN BEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: nefrotik sendrom, solunum fonksiyonları, spirometri, impuls osilometri, nephrotic syndrome, pulmonary functions, spirometry, impulse oscillometry
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş ve amaç: NS; ödem, hipoalbuminemi ve nefrotik düzeyde proteinüri ile karakterize, çocukluk çağında sık görülen glomerüler hastalıklardan biridir. NS'de plevral boşlukta artmış ödem riski vardır ve bu durum solunum sisteminin işlevselliğini etkileyebilir. Bu duruma bağlı gelişebilecek akciğer sorunlarını tespit etme amaçlı çeşitli solunum fonksiyon testleri kullanılabilir. IOS; kolay uygulanabilen, küçük çocuklarda kullanılabilen, periferik ve santral hava yolu problemlerini gösterebilen yeni bir yöntemdir. Çalışmamız, 3-18 yaş aralığındaki NS tanılı hastaların solunum fonksiyonlarının IOS ve spirometri yöntemleri ile değerlendirilmesini, spirometri ve IOS parametrelerinin birbirleri ile olan korelasyonunu ortaya koymayı ve yeni bir yöntem olan IOS'un mevcut standart yöntem olan spirometri aracılığıyla geçerlilik ve güvenilirliğini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Çocuk Nefroloji BD tarafından NS tanısı ile izlenen 3-18 yaş aralığındaki 55 hasta ile sağlıklı 40 çocuk çalışmaya alındı. Hastaların 11'i ilk atakta, 21'i relapsta, 23'ü remisyondaydı. Tüm katılımcılara IOS uygulanabilirken, 30 hasta ve 15 sağlıklı çocuğa spirometri uygulandı.Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS-23 ile yapıldı. Bulgular: Hasta grubunda 55 (11'i ilk atak, 21'i relaps, 23'ü remisyon döneminde), kontrol grubunda 40 olmak üzere toplam 95 hasta çalışmaya alındı.İlk atak ve relapstaki hastaların IOS ve spirometri parametreleri arasında fark saptanmadı. Atak anındaki (İlk atak ve relapstaki) hastaların IOS ile bakılan R değerleri (R5%, R10%, R5-20), AX ve Z5% değerleri kontrol grubuna göre daha yüksek bulunurken, X değerleri (X10 ve X15) kontrol grubuna göre daha düşük bulundu. Spirometri ile ölçülen değerlerden FEV1%, FEV1/FVC, PEF% ve MEF25-75% değerleri atak dönemindeki hastalarda kontrol grubuna göre daha düşük bulundu. Remisyon dönemindeki hastalar ve sağlıklı kontrol grubundaki hastalar arasında X15% parametresi dışında diğer ölçümlerde farklılık saptanmadı. IOS ile spirometri parametrelerinin korelasyonunda, R5%, R10%, R15%, X10% ve X15% FEV1% ile negatif korele, R5%, R5-20, X15% parametreleri FEV1/FVC ile negatif korele, X10% FVC ile negatif korele, AX, R5%, R10%, R5-20, Fres ve Z5% değerleri MEF25-75 ile negatif, X10, X15 ise MEF25-75 ile pozitif korele bulundu.Sonuç: Çalışmamızda IOS ve spirometri ile ölçülen solunum fonksiyonlarının NS'li hastalarda atak anında etkilendiği, akciğer sorununun distal ve küçük hava yollarında sınırlı olup, obstruktif karakterde olduğu, remisyondaki hastalarda ise solunum fonksiyonlarının sağlıklı çocuklarla benzer olduğu görüldü. Remisyondaki hastaların normal bulunansolunum fonksiyonlarının tedavi ile düzelen intravasküler onkotik basınca ikincil dokudaki ödemin çözülüp normal fizyolojik duruma geri dönülmesine bağlı olduğu düşünüldü. Sonuç olarak; NS'li olguların atak anında solunum fonksiyonlarınının etkilendiği ve bu atak anındaki etkilenmeyi saptamada, özellikle küçük çocuklarda kolaylıkla uygulanabilen IOS'un değerli bir yöntem olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: NS is one of the most common glomerular diseases of childhood characterized by edema, hypoalbuminemia and proteinuria at the nephrotic range. In NS, there is a risk of increased edema in the pleural space, which may affect the functioning of the respiratory system. Various pulmonary function tests (PFT) can be used to detect any lung problems that may develop due to this condition. IOS is a new method that can be used easily in small children and can Show peripheral and central airway problems. We aimed to evaluate the pulmonary function of patients with NS in the age range of 3 to 18 years with IOS and spirometry methods and to correlate the spirometry and IOS parameters with each other and to investigate the validity and reliability of the new method IOS through spirometry which is the current standard method. Materials and Methods: Fifty-five children between the ages of 3-18 years old, followed with the diagnosis of NS at pediatric nephrology clinics of Kocaeli University were enrolled in the study together with 40 healthy children without any respiratory problems as the control group. 11 of the patients were in first attack, 21 were in relapse, 23 were in remission. IOS was performed by all patients and spirometry was performed by 30 patients and 15 healty children. The collected data were statistically analyzed with the SPSS23 program.Results: A total of 95 patients were enrolled in the study group, 55 (11 were in the first attack, 21 were relapse, 23 were in the remission period) and 40 in the control group. There was no difference between IOS and spirometry parameters of the first attack and relapsed patients. The values of R (R5%, R10%, R5-20), AX and Z5% of the patients in the attack period were higher than those of the control group, while the X values (X10 and X15) were lower than the control group. When the results of spirometry were evaluated, FEV1%, FEV1/FVC, PEF% ve MEF25-75% were lower than the control group. There were no differences between the patients in the remission period and the patients in the healthy control group, except for the X15% parameter. When the correlation between IOS and spirometry results were evaluated, FEV1% showed negative correlation with R5%, R10%, R15%, X10%, X15% results, FEV1/FVC% showed negative correlation with R5%, R5-20, X15% results, FVC% showed negative correlation with X10% result and MEF25-75% showed negative correlation with AX, R5%, R10%, R5-20, Fres, Z5% results and positive correlation with X10, X15 results. Conclusions: In our study, it was shown that pulmonary functions measured by IOS and spirometry were affected at the time of attack in NS patients. It was concedered that the lung problem was limited to the distal and small airways and had an obstructive character. Pulmonary functions was similar to healthy children in remission patients. It was thought that the parameters normally assessed for patients with remission may depend on treatments that result in oncotic pressure recovery, solving the edema of the tissue and returning to normal physiological condition. In conclusion, pulmonary functions were affected during the attack period of NS cases, and IOS which can be a easily performed by small children was thought to be a valuable method in detecting this condition.