Çocuklardaki ağrıyı ölçmek için yeni tek boyutlu bir ölçek geliştirme: Kalem ağrı ölçeği
Developing a new one-dimensional scale to measure pain in children: Pencil pain scale
- Tez No: 513695
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜDÜCÜ TÜFEKCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, çocuk, ölçek geliştirme, Pain, child, scale development
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çocuklardaki Ağrıyı Ölçmek için Yeni Tek Boyutlu Bir Ölçek Geliştirme: Kalem Ağrı Ölçeği Amaç: Okul çağı (6-12 yaş grubu) çocuklarında, ağrıyı değerlendirmek için yeni tek boyutlu bir ölçek olarak, Kalem Ağrı Ölçeğini geliştirmekti. Materyal ve Metot: Metodolojik tanımlayıcı tipte olan araştırmanın evrenini, Kasım 2017-Şubat 2018 tarihleri arasında, bir devlet hastanenin kan alma birimine başvuran 6-12 yaş grubunda olan, durumu stabil ve akut ciddi olmayan bir nedenden dolayı tetkik için kan aldıran çocuklar oluşturdu. Örneklemde ise rastlantısal olarak haftanın üç günü (Pazartesi, Çarşamba, Cuma) kan alma birimine başvuran çocuklar (S=464) ile çalışıldı. Verilerin toplanmasında, çocukların ve ebeveynlerin özelliklerini belirleyen bir soru formu, yeni geliştirilen; Kalem Ağrı Ölçeği, bilinen ölçekler; Visual Analog Skala ve Yüz İfadelerini Derecelendirme Ölçeği kullanıldı. Elde edilen veriler, yüzdelik dağılımlar, ortalama, ki-kare, t testi, ANOVA, Kruskal Wallis, Mann Whitney U testi ve korelasyon ile analiz edildi. Araştırmada etik ilkelere bağlı kalındı. Bulgular: Uzman görüşleri doğrultusunda, Kalem Ağrı Ölçeğinin kapsam geçerliğine sahip olduğu belirlendi (Kapsam Geçerliği İndeksi= +1.00). Daha önce yapılan benzer bir çalışmaya benzer ölçümler yaptığı ve uyum geçerliğine sahip olduğu tespit edildi. Ölçeğin farklılıkları ayırt edecek duyarlıkta, hassas ölçüm yaptığı ve güvenilir olduğu saptandı (p.05). Kalem Ağrı Ölçeği geçerli ve güvenilir bir şekilde geliştirildi. Çocukların yaşı ve cinsiyeti, anne ve baba eğitimi, anne ve babanın mesleği, aile tipi ve sosyoekonomik duruma göre çocukların ağrı düzeyi Kalem Ağrı Ölçeği ile değerlendirildi ve ağrı düzeyinin bu değişkenlerden etkilenmediği saptandı (p>.05). Sonuç: Kalem Ağrı Ölçeği geçerli ve güvenilir bir ölçektir. Ölçeğin çocukların ağrısını ölçmede, bir standart haline gelebilmesi için farklı çalışmalarda, farklı yaş gruplarında, farklı ağrı tiplerinde ve farklı ölçeklerle birlikte kullanılması, demografik özelliklerinin etkisinin de değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Developing a New One-Dimensional Scale to Measure Pain in Children: Pencil Pain Scale Objective: To develop the Pencil Pain Scale as a new one-dimensional scale for evaluating pain in school-age children (6-12 years old). Materials and Methods: The universe of methodological and descriptive study constituted 6-12 years old children who gave blood for examination due to an acute cause and applied to the blood-taking unit of a state hospital between November 2017 and February 2018. In the sample, coincidentally, children with blood donation units (N= 464) were studied on three days of the week (Monday, Wednesday, Friday). In the collection of data, a questionnaire that specifies the characteristics of children and parents, the newly developed Pen Pain Scale, the known scales Visual Analogue Scale and the Facial Expressions Rating Scale were used. The data obtained were analyzed by means of percentage distributions, mean, chi-square, t-test, ANOVA, Kruskal Wallis, Mann Whitney U test and correlation. Ethical principles were adhered to in the study. Results: According to expert opinions, it was determined that Pencil Pain Scale had scope validity (Constent Validity Index= +1.00). It was determined that the scale had similar measurements to a similar work done earlier and had a validity of adaptation. Sensitivity to distinguish the differences in the scale was found to be sensitive and reliable (p.05). The Pen Pain Scale was developed in a valid and reliable way. Children's age and gender, parental education, parental occupation, family type and socioeconomic status of children were assessed by Pen Pain Scale (p>.05) and it was found that the level of pain was not affected by these variables (p>.05). Conclusion: Pen Pain Scale is a valid and reliable scale. In order to make the Pen Pain Scale become a standard for measuring children's pain, it need to be used with different scales in different pain types and in different age groups in different studies, and the impact of demographic characteristics should be assessed.