Endometrioid tip endometrium kanserinde paraaortik lenf nodu tutulumu için risk faktörleri
Risk factors for paraaoritc lymph node metastasis in endometrioid type endometrial cancer
  1. Tez No: 513715
  2. Yazar: EDA KOCAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ESRA KUŞÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, Metastaz, Lenfadenektomi, Paraaortik lenf nodu, Risk faktörleri, Endometrial cancer, Metastasis, Lymhadenectomy, Paraaortic lymph node, Risk factors
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmanın amacı, tamamına komplet cerrahi evreleme uygulanmış endometrioid tip endometrium kanseri (EEK) hastalarında, paraaortik lenf nodu (LN) metastazı için risk faktörlerini belirlemekti. Bu çalışmada, 2007-2018 yılları arasında Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'nde endometrium kanseri nedeniyle opere edilen hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Pelvik ve paraaortik lenfadenektomiyi de içeren cerrahi uygulanmış olan olan 894 EEK hastası çalışmaya dahil edildi. Hasta verileri paraaortik lenf nodu tutumu açısından değerlendirildi ve paraaortik lenf nodu metastazı (PALNM) için prediktif faktörleri saptamak amacıyla tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon modelleri kullanıldı. Hastaların 87 (%9,7)'sinde lenf nodu metastazı mevcuttu ve izole pelvik, izole paraaortik ve pelvik-paraaortik lenf nodu metastazı; sırasıyla, 48 (%5,4), 6 (%0,7) ve 33 (%3,7) hastada saptandı. Tek değişkenli analizde; derin myometrial invazyon, grade 3 tümör, primer tümör çapı (≥2 cm), servikal stromal invazyon, yükselmiş Ca-125 değeri, lenfovasküler alan invazyonu (LVSİ), serozal tutulum, adneksiyal tutulum, pelvik lenf nodu metastazı varlığı ve metastatik pelvik LN sayısının iki veya ikiden daha fazla olmasının, PALNM riskini istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttırdığı saptanırken (p < 0,001); tanı yaşı (p=0,83) ve metastatik pelvik lenf nodu boyutu çapının (p=0,50) , bu açıdan istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi saptanmadı. Çok değişkenli analizde ise, EEK hastalarında, pelvik LN metastazı varlığı [odds oranı (OR), 13,1; %95 güven aralığı (GA), 3,27-52,9; p < 0,001] ve pozitif pelvik LN sayısının iki veya ikiden daha fazla olması [OR, 4,4; %95 GA, 1,25-15,8; p =0,021], PALNM için bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. EEK'de pelvik lenf nodu tutulumunun yanı sıra metastatik pelvik lenf nodu sayısının iki veya ikiden daha fazla olması, PALNM için bağımsız risk faktörleri olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the risk factors for paraaortic lymph node (LN) metastasis in endometiroid type endometrial cancer (EEC) patients who underwent comprehensive surgical staging. The data of patients who underwent surgery for endometrial cancer at Baskent University Ankara Hospital between 2007 and 2018 were reviewed retrospectively. A total of 894 patients with EEC who underwent surgery including pelvic and paraaortic lymphadenectomy included in this study. Patient data were analyzed with respect to paraaortic lymph node metastasis (PALNM), and univariate and multivariate logistic regression models were used to identify the predictive factors for PALNM. Lymph node metastasis was detected in 87 (%9.7) patients, isolated pelvic LN metastasis in 48 (%5.4), isolated PALNM in 6 (%0.7), and both pelvic and paraaortic metastasis in 33 (%3.7) patients, respectively. The risk of PALNM was shown to significantly increase in patients with deep myometrial invasion, grade 3 tumor, primary tumor diameter (≥2 cm), cervical stromal invasion, elevated serum Ca-125 level, lymphovascular space invasion (LVSI), serosal invasion, adnexal involvement, pelvic LN metastasis and two or more positive pelvic LNs (p < 0.001) whereas age at diagnosis (p=0.83) and the diameter of the metastatic pelvic LN (p=0.50) did not seem to have a significant effect, at the end of univariate analysis. Multivariate analysis showed that the presence of pelvic LN metastasis [odds ratio (OR), 13,1; 95% confidence interval (CI), 3.27-52.9; p < 0.001] and two or more positive pelvic LNs [OR, 4,4; 95% CI, 1.25-15.8; p =0.021] as independent risk factors for PALNM in women with EEC. The presence of two or more metastatic pelvic LNs besides pelvic LN involvement appear to be independent risk factors for PALNM in patients with EEC.