Soğuksu Milli Parkı farklı koruma ve kullanma bölgelerinde topraktaki karbon miktarının belirlenmesi
Determination of amount of carbon in soil in soğuksu national park different protection and use regions
- Tez No: 513761
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRAÇ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon, Korunan Alan, Soğuksu Milli Parkı, Küresel Isınma, Carbon, Protected Area, Soğuksu National Park, Global Warming
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Karbondioksit (CO²) küresel ısınmada etkili olan sera gazları içerisinde en fazla orana sahip olan (%50) organik karbona dönüşerek depolanmaktadır. Tez çalışmasında küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin azaltılmasında karasal ekosistemler içerisinde dikkate değer olumlu bir etkiye sahip olan orman ekosistemlerinin insan faaliyetleri ile karbon depolama miktarlarının nasıl değiştiğini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma alanı olarak belirlenen Soğuksu Milli Parkı orman alanlarında koruma ve kullanma fonksiyonları bakımından önde gelen Hassas Koruma, Sürdürülebilir Kullanım ve Kontrollü Kullanım Bölgelerinin toprak organik karbon miktarları belirlenmek suretiyle çalışmaya konu olan insan baskısının karbon depolama kapasitesi üzerindeki etkisi ortaya konulmuştur. Antropojenik baskı düzeylerine göre araştırma alanında belirlenen örnek alanlar eğim, bakı, ana kaya, yükseklik özellikleri benzer alanlardan seçilmeye özen gösterilmiştir. Çalışmayı tamamlaması bakımından Hassas Koruma Bölgesi'nden, Sürdürülebilir Kullanım Bölgesi'nden ve Kontrollü Kullanım Bölgesi'nden olmak üzere deneme alanları seçilmiştir. Toprak örnekleri ilkbahar döneminde alınmıştır. Soğuksu Milli Parkı örneğinde bir korunan alan bünyesinde bulunan önemli alanlara ait orman ekosistemlerinin karbon tutma kapasiteleri belirlenerek, küresel ısınmanın azaltılmasındaki rolleri tespit edilmiş, bu ekosistemlere ait karbon tutma kapasiteleri bilimsel verilerle ortaya konularak bilimsel çalışmalarda doğru ve güvenilir bir referans olarak kullanılabilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen veriler korunan alanlarda, orman ekosistemlerinin yüksek oranda karbon depolama kapasitelerinin bulunmasından dolayı küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin azaltılması noktasında önemli bir referans olarak değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Carbon dioxide (CO²) is stored in the greenhouse gases that are effective in global warming, turning into organic carbon with the highest proportion (50%). In the thesis study, it was aimed to determine how forest ecosystems have a significant positive effect on terrestrial ecosystems in reducing the global warming effects. Determination of soil organic carbon content in the Precision Conservation, Sustainable Use and Controlled Use Regions, which are the leading areas of conservation and utilization functions in the forest areas of the Soğuksu National Park, which is determined as the study area, has been put into effect on the carbon storage capacity of the human pressures to be studied. According to the anthropogenic pressure levels, the sample areas determined in the research area were chosen to be selected from similar areas such as slope, view, bedrock, elevation characteristics. In terms of completing the study, the trial sites were selected from the Precision Protection Area, the Sustainable Use Area and the Controlled Use Area. Soil specimens were taken in the spring. In the case of the Soğuksu National Park, the carbon sequestration capacities of forest ecosystems belonging to important areas within a protected area have been determined and their role in reducing global warming has been determined. The carbon capture capacities of these ecosystems have been used as a reliable and reliable reference in scientific studies. The resulting data in the protected area will be considered as an important reference in reducing the adverse effects of global warming due to the presence of high carbon storage capacities of forest ecosystems in protected areas.