Dünyada ve Türkiye'de basının gelişimi ile Türk basınında sporun haber ögeleri açısından incelenmesi: Kavram ve kapsam açısından uygulamalı bir çalışma
- Tez No: 51380
- Danışmanlar: PROF.DR. UĞUR DEMİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Spor Basını, Basın, Gazetecilik, Spor, Kitle İletişimi, Kitle İletişim Araçları iv, Sports Press, Press, Journalism, Sports, Mass Communication, Media v
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 337
Özet
ÖZET Bir kitle iletişim aracı olarak Dünya'da ve Türkiye'de basının gelişimi ile basında spor konularının ve haber öğelerinin dağılımı problemi doğrultusunda bu çalışmada, spor ve geniş anlamıyla spor basının toplumsal yaşam ve kurumlar üzerinde etkin rol ve işleve sahip olduğu gerçeğinden hareketle, basında sporun kavram ve kapsam açısından bugünkü durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda konu,“İletişim ve Kitle İletişimi”,“Bir Kitle İletişim Aracı Olarak Dünya'da ve Türkiye'de Basın”,“Spor, Spor Basınının Gelişimi ve Spor Basını”başlıkları altında kuramsal boyutta ele alınmış, içerik (konulaştırma-sayısallaştırma) çözümlemesi yöntemi ile de, basında yer alan spor konularının genel dağılımı ile haber öğelerinin dağılımı ve spor olaylarının spor konuları açısından içerik dağılımı konuları üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak; spor basınının öneminin giderek arttığı gerçeği ortaya konularak, içerik bakımından futbol konusunun ön planda tutulduğu ve haber öğeleri açısından da görsel öğelerin ön plana çıktığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, during the development of press in Turkey and (in the World) within the distribution of elements of news and the topics of sports in press as a media at the point of a problem; the position of sports is aimed to be estimated in respect of its concept and context from the point of effective role and function of sports press over the social life and institutions in its extensive and sports meaning. From this point, the topics of“Communication and Mass Communication”,“Development of thePress in Turkey and in the World as a Media”,“Sports, The Development of Sports Press and Sports Press”is handled in theoretical dimension and by the method of content analysis, it is being dwelled on the general distribution of sports topics in press, the distribution of elements of news and the context distribution of events in sports in respect of sports subjects. As a result, the reality is appeared forward that the significance of sports press is permanently increasing. It is unterstood as; the subjects of football are held in the first hand in respect of content, and the visual elements are emerged out as the initial stage in respect of the elements of news.