Türk yazılı spor basınında voleybolun yeri ve önemi: Sabah ve Fanatik gazetelerinin incelenmesi
Role and significance of voleyball in Turkish press: Observation on newspapers of Sabah and Fanatik
  1. Tez No: 340385
  2. Yazar: MURAT ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ DR. GÜVEN N. BÜYÜKBAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Spor, Journalism, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Voleybol, Voleybol-Spor Ekonomisi, Kitle İletiş im Araçları, Voleybolun Yeri ve Önemi, Sport, Volleyball, Volleyball- Economy of Sport, Mass Communication Medium, Role and Significance of Volleyball
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Spor günümüzde gittikçe değer kazanan bir olgudur. İlk çağlarda insanların beslenmek ve yaşamak için yaptığı hareketler, sanayileşme ile farklı bir boyut kazanmıştır. Boş zaman değerlendirme kavramı ortaya çıkmış ve insanların iş yaşamında başarılı olabilmeleri amacıyla planlı bir şekilde yapılan egzersizler bütünü olarak ?spor? ortaya çıkmıştır. Bu spor branşlarından biri de voleyboldur. Voleybol günümüze gelene kadar yıllar içinde pek çok aşamadan geçmiştir. Voleybol sporu gelişme elde etmesiyle spor endüstrisinde yer kazanmış ve toplum tarafından sevilen bir spor haline gelmiştir. Kulüpler ve ülkeler arasında müsabakaların oynanmasıyla beraber yazılı basında da kendisine yer bulmaya başlamıştır.Beş bölümden oluşan bu çalışmada, Sporun Dünya ve Türkiye?deki tarihine değinilmiş, popüler kültür ve spor ilişkisi ve aynı zamanda serbest zaman etkinliği olarak spor kavramları ele alınmıştır. Çalışmada voleybol sporunun özellikleri, voleybolun Dünyada, Avrupa?da ve Türkiye?de gelişimi, voleybol ile popüler kültür arasındaki ilişki irdelenmiştir. Voleybol-Spor ekonomisinin etkileşimi üzerinde durulmuş, Türk voleybol ekonomisi ve Dünya?da, Avrupa?da ve Türkiye?de sponsorluk ve reklam faaliyetleri incelenmiştir. Voleybolda sportif ürünlerin pazarlanması ve yayın hakları araştırılmıştır. Türkiye?deki kitle iletişim araçlarında voleybolun yeri incelenmiştir. Bu çerçevede Sabah ve Fanatik gazetelerinin 3 aylık dönemde voleybol haberlerine ne kadar yer ayırdıkları araştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda yazılı basında voleybolda başarılı sonuçlar alındığı zamanlarda voleybola yer verdiği diğer zamanlarda yer verilmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Sports are a case which gaining more value day by day. The moves first people used to make to find food and to survive gained a new format with industrialization. The concept of ?spending the free time wisely? has come on the scene and sports appeared as ?all planned excersizes people do to be successull in their Professional lives. Voleyball is one these sports. It has been throught lots of changes before becoming ?the voleyball we know today?. With tournaments between clubs and nations, it strated to gain place in printed media.In this study consiting of five parts, History of sport in the World and in Turkey is mentioned, relation of popucar culture and the term ?sport as a hobby? are explained. Attributes of voleyball and relation of voleyball and popular culture are studied. Interference of sports and voleyball economies brought on the table, Turkish voleyball economy and the sponsorships and advertising businesses in the World are investigated. Sales of Voleyball products and broadcast rights are looked into. The place of voleyball in Turkish media is researched. To do so, how much attention did the Sabah and Fanatik payed on voleyball news in a three months period is studied. As a result It?s found out that newspapers publish the news about voleyball only when successfull results are had and otherwise it?s seen that newspapers don?t publish any.