Hyaluronik asit içeren farmasötik hidrojel formlarının hazırlanması ve in vitro özelliklerinin incelenmesi
Prepartion of the hyaluronic acid-based pharmaceutical hydrogels and evaluation of in vitro properties
- Tez No: 513839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DEMİR SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Biotechnology, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Hyaluronik asit, Polivinil prolidon, Karboksimetil selüloz, Hidrojel, Yara iyileşmesi, Hyaluronic acid, Polyvinylpyrrolidone, Carboxymethyl cellulose, Hydrogel, Wound healing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Hyaluronik asit hücre dışı matriksin sülfatlanmamış glikozaminoglikan türevli biyopolimeridir. Hyaluronik asit'in hücre büyümesi, göçü, doku hidratasyonu ve yenilenmesinde düzenleme sağladığı görülmüştür. Hidrojeller su absorbsiyonu, nem tutma özelliği gibi avantajları nedeniyle yara ve yanık tedavisinde kullanılan etkili farmasötik formlardan biridir. Bu nedenle çeşitli polimerlerle hyaluronik asit bazlı hidrojellerin hazırlanması ve hazırlanan hidrojellerin in vitro koşullarda özelliklerinin incelenmesi hedeflenmektedir. Metod: Formülasyonlar farklı değişkenlere göre hazırlanmıştır. Hazırlanan hidrojellerde farklı kontroller yapılmıştır. Bu kontrollerde; morfolojik inceleme, jellerin viskozitesi, kızılötesi spektroskopisi, su tutma ve şişme kapasitesinin ölçülmesi, mekanik testler ve yapı analizleri incelenmiştir. Bulgular: Jel yapısının başarılı bir şekilde oluştuğu gözlenmiştir. Hidrojellerin in vitro özellikleri incelenmiş ve farklı formülasyonları değerlendirilmiştir. Sonuçlar: Hyaluronik asit ile hazırlanan hidrojeller istenilen düzeyde yara örtüsü oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Hyaluronic acid is a non-sulfated glycosaminoglycan-derived biopolymer of the extracellular matrix. It has been seen that hyaluronic acid regulates the cell growth, migration, tissue hydration and regeneration. Hydrogels are one of the effective pharmaceutical forms used in wound and burn treatment because of their advantages such as water absorption and moisture retention. Therefore preparation of hyaluronic acid-based hydrogels with various polymers and examination of properties of prepared hydrogels in vitro conditions are aimed. Methods: Formulations are prepared according to different variables. Different controls are made on prepared hydrogels. In these controls, morphological examination, viscosity of jellies, infrared spectroscopy, measurement of water retention and swelling capacity, mechanical tests and structure analysis are investigated. Results: It has been seen that the structure of jelly is successfully formed. The in vitro properties of the hydrogels are examined and different formulations evaluated. Conclussion: Hydrogels prepared with hyaluronic acid are formed wound cover at the desired level.