Bireylerin kişilik özellikleri, ortodontik tedavi ihtiyacı algıları ve gerçek ortodontik tedavi ihtiyaçları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between personality traits of individuals,perception of orthodontic treatment need and true orthodontic treatment need
- Tez No: 513842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BURCU ALTAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: IOTN, NEO PI-R, NEO PI-3, OASIS, VAS, IOTN, NEO PI-R, NEO PI-3, OASIS, VAS
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bireylerin Kişilik Özellikleri, Ortodontik Tedavi İhtiyacı Algıları ve Gerçek Ortodontik Tedavi İhtiyaçları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Bu çalışmanın amacı, ortodontik tedavi arayışında olan bireylerin kişilik özelliklerini belirleyerek, kişilik özelliklerinin bireyin ortodontik tedavi ihtiyacı algısını etkileyip etkilemediğini ortaya çıkarmaktır. Çalışmamız anket çalışması olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya kliniğimize ortodontik muayene olmak amacıyla gelen 12-18 yaş aralığındaki bireyler ve ebeveynleri dahil edilmiş, elde edilen veriler bir ortodonti uzmanlık öğrencisi ve 10 yıllık deneyime sahip bir ortodonti uzmanı tarafından değerlendirilmiştir. Bireylerin kişilik özelliklerini belirlemek amacıyla Neo PI-3 kişilik envanteri uygulanmıştır. Bireylerin kendilerinin ve ebeveynlerin çocuklarının subjektif tedavi ihtiyacını belirlemeleri amacıyla; ortodontik tedavi ihtiyacını belirlemeleri için hazırlanan anket, OASIS skalası ve VAS skalası uygulanmıştır. Ayrıca farklı tipte ortodontik bozuklukları yansıtan ağız içi fotoğraflardan oluşan bir föy üzerinde kendi/çocuklarının ağız/diş/çene yapılarını, gösterilen fotoğraflardan en çok hangisine benzettiklerini belirtmeleri istenmiştir. Ortodonti uzmanlık öğrencisi ve 10 yıllık deneyime sahip ortodonti uzmanı bireylerden elde edilen ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar aracılığıyla VAS skalası üzerinde bireylerin gerçek ortodontik tedavi ihtiyacını değerlendirmiştir. Ayrıca ortodonti uzmanlık öğrencisi farklı tipte ortodontik bozuklukları yansıtan ağız içi fotoğraflardan oluşan föy üzerinde bireylerin ağız/diş/çene yapılarını, gösterilen ağız içi fotoğraflarından en çok hangisine benzettiğini belirtmiştir. Elde edilen istatistiksel bulgulara göre, IOTN-AC skoru ile dışa dönüklük arasında istatiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü, zayıf korelasyon ilişkisi mevcuttur (r=0,138, p=0,016). IOTN-DHC ile sosyallik arasında anlamlı, negatif yönlü, zayıf korelasyon ilişkisi mevcuttur (r=-0,103, p=0,075). OASIS ile uyum arasında anlamlı, negatif yönlü zayıf korelasyon ilişkisi mevcuttur (r=-0,112, p=0,053). Kişilik özellikleri, gerçek ortodontik tedavi ihtiyacının şiddetinden etkilenebilir. Kişilik özellikleri; ortodontik tedavi ihtiyacı algısını ve ortodontik tedavi talebini etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
Investigation of The Relationship Between Personality Traits of Individuals, Perception of Orthodontic Treatment Need and True Orthodontic Treatment Need The purpose of this study is to find out whether the personality traits of individuals who are seeking orthodontic treatment influence the individual's perception of orthodontic treatment needs. Our work is designed as a survey study. Individuals between 12 to 18 years of age who had came to our clinic for orthodontic examination and their parents had been included in this study. The data which was obtained had been evaluated by an orthodontic specialist student and an orthodontic specialist with 10 years of experience. Neo PI-3 inventory was applied to determine the personality traits of the individuals. The questionnaire was prepared for the individuals and their parents to determine the need for subjective orthodontic treatment, the OASIS scale and the VAS scale were applied. Additionaly; a page of oral photographs which represented different types of orthodontic disorders and conditions was prepared. Individuals was asked to indicate which of their oral/dental/jaw conditions were most likened to the illustrated intraoral photographs. Orthodontic specialist student and 10 year experienced orthodontic specialist evaluated the need for true orthodontic treatment of the individuals on the VAS scale through intraoral and extraoral photographs obtained from individuals. In addition, the orthodontic specialist student compared the page of oral photographs which represented different types of orthodontic disorders and conditions with individuals' oral/dental/jaw structures and matched them according to similarity. As to the statistical findings which was obtained, there is a statistically significant positive, weak correlation between grup 3 IOTN-AC score and extraversion (r = 0,138, p = 0,016). There is a significant negative correlation between IOTN-DHC and sociability, with a weak correlation (r = -0,103, p = 0,075). There is a significant negative correlation between OASIS and compliance with weak correlation (r = -0.112, p = 0,053). Personality traits can be affected by the severity of true orthodontic treatment need. Personality traits may affect the perception of orthodontic treatment need.