Çocuk nefroloji kliniğinde takip edilen, böbrek ve üriner sistem doğumsal anomalisi (BÜSDA) olan çocukların klinik seyrinin değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical course in children with congenital anomalies of the kidney and urinary tract (cakut) monitored in the pediatric nephrology clinic
- Tez No: 513843
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YONCA AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Böbrek ve Üriner Sistemin Doğumsal Anomalisi, klinik seyir, ultrason, hidronefroz, voiding, Congenital anomaly of kidney and urinary tract, clinical course, ultrasonography, hydronephrosis, voiding
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Samsun Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çocuk Nefroloji Kliniğinde Takip Edilen, Böbrek ve Üriner Sistem Doğumsal Anomalisi (BÜSDA) Olan Çocukların Klinik Seyrinin Değerlendirilmesi Amaç: Böbrek ve Üriner Sistemin Doğumsal anomalisi (BÜSDA), çocuklarda son dönem böbrek hastalığına neden olabilen, yapısal ve fonksiyonel malformasyonları içerir. Günümüzde antenatal dönemde ultrasonografi (USG) kullanımının yaygınlaşması ile BÜSDA'lı çocuklar erken dönemde tespit edilmekte ve anomalinin tipine göre takip, ileri inceleme ve cerrahi girişim yapılmaktadır. BÜSDA'lı olguların progresyonu ve prognozu hakkındaki bilgiler ışığında düzenlenen klavuzlar kullanılarak olgular takip edilmektedir. Bu çalışmada, BÜSDA tanısı ile izlenen olgularımızın klinik özellikleri, progresyonu ve prognozu ortaya konularak litaratüre katkı sağlanması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefroloji Kliniğinde 2010-2017 tarihleri arasında BÜSDA tanısı alan olguların dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Dosya bilgilerinden yaş, cinsiyet, laboratuvar ve görüntüleme test sonuçları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 199'u kız, 321'i erkek toplamda 520 BÜSDA tanısı ile izlenen hasta dahil edildi ve tanılara göre alt gruplara ayrıldı. En sık hidronefroz tesbit edildi. Sadece VUR ve çift toplayıcı sistemin kızlarda fazla olduğu görüldü. Çalışmaya katılan 520 olgudan 137'sinde (%26,5) idrar yolu enfeksiyonu (İYE), 64'ünde (%12,3) ürolityasiz tesbit edildi. Ürolityasiz ve İYE'nin en sık prenatal ve postnatal tanılı hidronefroz olgularında en fazla olduğu görülmekle birlikte gruplar arasında anlamlı fark görülmedi. Hidronefroz tanılı olguların erkeklerde daha fazla bilateral görüldüğü bulundu. Başvuru hidronefroz evresi ile güncel hidronefroz evreleri karşılaştırıldığında 333 olgudan 222'sinin (%66,6) geçici hidronefroz olup normale döndüğü, 63'ünün (%18,9) gerilediği, 82'sinin (%24,6) aynı kaldığı ve 16'sının (%4,8) ilerlediği görüldü. BÜSDA tanılı 520 olgudan 201'ine (%38,6) VCUG planlandığı ve bu olguların tüm olguların %10,1'ini oluşturduğu görüldü. Sonuç: Sonuçlarımızın literatür ile uyumlu olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Clinical Course in Children with Congenital Anomalies of the Kidney and Urinary Tract (CAKUT) Monitored in the Pediatric Nephrology Clinic Aim: Congenital anomalies of the kidney and urinary tract (CAKUT) include the structural and functional malformations that may cause end-stage kidney disease in children. Today widespread use of antenatal ultrasonography (USG) enables early detection, follow-up, advanced examination, and surgical interventions based on the type of the anomaly in children with CAKUT. The cases are monitored within the guidelines prepared based on the recent literature on the progression and prognosis of the CAKUT cases. This study aimed to investigate the clinical features, progression, and prognosis of our cases diagnosed with CAKUT in order to contribute to the literature. Material and Method: Patient files were examined for cases diagnosed with CAKUT at Pediatric Nephrology Clinic of Samsun Education and Research Hospital between 2010-2017. Demographics, laboratory, and imaging data were recorded. Findings: The study included a total of 520 children (199 females and 321 males) who were assigned to CAKUT subgroups according to the initial diagnosis. Postnatal hydronephrosis and prenatal hydronephrosis were the most common subtypes. Only vesicoureteral reflux (VUR) and duplex collecting system were found to be more common in females. Of the 520 cases, 137 (26.5%) were diagnosed with urinary tract infection (UTI) and 64 (12.3%) with urolithiasis. Although UTI and urolithiasis were most commonly observed in patients with prenatal and postnatal hydronephrosis, no significant difference was found between the groups. Among male patients, bilateral hydronephrosis was more frequent. In a comparison of hydronephrosis stage at the time of application and the current stage, 222 of 333 cases (66.6%) were temporary hydronephrosis and returned to normal, 63 (18.9%) regressed, 82 (24.6%) remained the same, and 16 (4.8%) progressed. Of 520 cases with CAKUT diagnosis, 201 (38.6%) were planned for voiding cystourethrography (VCUG) and these cases constituted 10.1% of all cases. Conclusion: Our results were found to be consistent with the literature.