Mide karsinomlarında az diferansiye kümelerin görülme sıklığı ve prognostik önemi
Poorly differentiated clusters in gastric carcinoma; i̇ncidence and prognostic significance
- Tez No: 513865
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ŞAMDANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Az diferansiye kümeler, tümör tomurcuklanması, mide karsinomu, histolojik derece, Poorly differentiated clusters, tumor budding, gastric carcinoma, histologic grade
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Mide Karsinomlarında Az Diferansiye Kümelerin Görülme Sıklığı ve Prognostik Önemi Amaç: Mide karsinomu dördüncü en sık görülen karsinomdur ve dünya çapında erkeklerde kanser ilişkili ölümlerin beşinci, kadında ise dördüncü en sık nedenidir. Tanı ve tedavi konusunda son yıllarda çok yol katedilmiş olsa da beş yıllık sağkalım oranı halen %29.7 civarında seyretmektedir. Tümör morfolojisi ve prognoz arasında son dönemlere kadar kurulan bağıntılar çok etkili olmamıştır. Az diferansiye küme (ADK) kolorektal karsinomda perinöral invazyon, lenfovasküler invazyon, nodal makro-mikro metastaz, daha kısa total ve hastalıksız sağkalım ile ilişkili olduğu yapılan çalışmalar ile gösterilen yeni bir kavramdır. Bizler bu kavramı mide karsinomunda araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamızda tamamı intestinal morfolojiye sahip16'sı kadın 64'ü erkek 80 mide karsinomu olgusu çalışıldı, her bir olgu için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) derecesi ve ADK derecesi belirlendi. Her iki dereceleme sistemine ait sonuçlar ayrı ayrı prognostik parametreler ile karşılaştırıldı. İki dereceleme sistemi her bir dereceye düşen olgu sayısı açısından istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: İki dereceleme sistemi arasında anlamlı bir uyumsuzluk tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü tümör dereceleri; median tümör boyutu, metastatik lenf nodu sayısı ve perinöral invazyon varlığı ile ilişkili bulundu. Az diferansiye küme tümör dereceleri ile; median metastatik lenf nodu sayısı, metastatik lenf nodu oranı, lenf nodu evresi (pN) ve perinöral invazyon varlığı arasında, istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: Az diferansiye küme dereceleme sistemi, mide karsinomunda; öngörülen parametrelerden önemli bir kısmı ile ilişkili bulunmuştur; prognostik öneme sahip olabilir.
Özet (Çeviri)
Poorly Differentiated Clusters in Gastric Carcinoma; İncidence and Prognostic Significance Aim: Gastric carcinoma is the fourth most common carcinoma. It is the fifth most common cause of cancer-related deaths in males and forth in females, worldwide. Although there has been much progress in diagnosis and treatment of gastric carcinoma in recent years, the five-year survival rate is still about 29.7%. The relationships established between the tumor morphology and the prognosis have not been very effective until recent times. Poorly Differentiated Cluster is a new concept that has been shown to be associated with perineural invasion, lymphovascular invasion, lymph node macro-micro metastasis, shorter total and disease-free survival in colorectal carcinoma. We have aimed to investigate this concept in gastric carcinoma. Material and Method: Our study included 80 cases, consisting of 16 females and 64 males having gastric carcinoma with intestinal morphology. For each case; World Health Organization (WHO) grade and PDC grade were determined. The results of both grading systems were compared with prognostic parameters separately. The two grading systems were statistically compared in terms of number of cases per degree. Results: Significant discrepancy was found between the two grading systems. World Health Organization tumor grades were statistically related to; the median tumor size, median metastatik lymph node count, and presence of the perineural invasion. With PDC tumor grades; there were statistically significant relationships between median metastatic lymph node counts, metastatic lymph node ratios, lymph node stages (pN) and the presence of perineural invasion. Conclusion: In stomach carcinoma; PDC grading system was found to be related to a significant part of the expected parameters and may have prognostic value.