Dalış turizmi sektöründe cinsiyet ayrımcılığı ve cinsiyet ön yargısının betimlenmesi
Gender discrimination at the diving industry and description of the gender prejudice
  1. Tez No: 513891
  2. Yazar: MELTEM DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN KEPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Dalış turizmi, donanımlı dalış, kadın, cinsiyet ayrımcılığı
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Cinsiyet ayrımcılığı ve kalıplaşmış birtakım ön yargılar kadınların bazı meslek kollarından uzaklaşmasına veya bu mesleği yapanların ayrımcılığa maruz kalmasına neden olmaktadır. Özellikle erkek egemen iş alanlarında bu durum daha belirgindir. Bu araştırmada, dalış turizmi sektöründe çalışan kadınların maruz kaldığı cinsiyet ayrımcılığını ve cinsiyete dayalı ön yargıyı betimlemek amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, nitel veriler toplamak amacıyla gözlem, birebir görüşme ve doküman analizi yöntemlerinden yararlanılmıştır. Türkiye'de dalış turizminin en önemli merkezlerinden biri olan Antalya'nın Kaş ilçesinde, bu sektörde çalışan eğitmenler, dalış liderleri ve dalış merkezi sahipleri ile yüz yüze görüşmeler yapılarak konu ile ilgili deneyimleri incelenmiş, görüşleri analiz edilmiştir. Çalışma grubu, maksimum çeşitlilik amaçlı örnekleme yöntemiyle oluşturulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre kadınların en önemli sorunlarının menstrüasyon dönemi, gebelik, doğum ve sonrası gibi biyolojik cinsiyet kaynaklı unsurlardan ziyade, toplumsal cinsiyet kaynaklı ön yargılar olduğu görülmüştür. Dalış turizminde aktif çalışmanın fiziksel zorlayıcılığının ve olası bir kaza anında doğru müdahale edebilme yetisinin cinsiyetle ilişkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca işverenlerin işe alım aşamasında ayrımcılığa daha yatkın olduğunu; işleyiş esnasında ise kadınların ön yargıları yıkabildiğini bu çalışmanın sonuçlarından biri olarak söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Gender discrimination and some stereotypical prejudices causes women to leave certain jobs. The ones who continue with their job experience discrimination. Especially at male dominant jobs this situation is felt more evidently. This research aims to describe the gender discrimination and gender based prejudices at the diving tourism industry. For qualitative data observation, face to face interview and document analysis methods were used during the research. Instructors, diving leaders and diving center owners from the sector were interviewed face to face in one of the most important diving tourism centers in Antalya Kaş, and their experiences about the issue at hand were examined, their views were analysed. The work group was formed in order to represent maximum diversity in sampling. According to the results the most important problems are prejudices rooted in social gender more than biological gender rooted element like the menstruation period, pregnancy, birth and the following period. It was concluded that the physical hardship resulting from active work at diving tourism and correct intervention during a possible accident was not sex related. As a further result of the research it can be added that business owners are more prone to discrimination during the recruitment stage; but women can demolish these prejudices during the work process.. Key Concepts: Diving tourism, SCUBA diving, women, gender discrimination