Temporomandibular eklem iç düzensizliklerinin tedavisinde artrosentez ile birlikte ve tek başına uygulanan hyaluronik asit ve trombositten zengin plazmanın etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of hyaluronic acid and platelet rich plasma with and without arthrocentesis in the treatment of temporomandibular joint internal disorders
- Tez No: 513908
- Danışmanlar: PROF. DR. REZZAN GÜNER, PROF. DR. BEYZA KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: TME, Artrosentez, Hyaluronik asit, PRP, TMJ, Arthrocentesis, Hyaluronic acid, PRP
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Temporomandibuler eklem rahatsızlıkları toplumda azımsanmayacak ölçüde sık görülen ve neden olduğu ağrı ve disfonksiyon sebebiyle hastaların yaşam kalitesi ve günlük aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen komplike bir hastalıktır. Temporomandibular eklem disfonksiyonu olan hastaların ağrı ve fonksiyonel şikayetlerinin azaltılması için pek çok prosedür geliştirilmiştir. Ancak bunlardan pek azı minimal invaziv olarak kabul edilmektedir. Artrosentez; tempromandibular eklemin akut ve kronik kapalı kilitlenmesi olması durumunda ilk adımda uygulanabilecek basit, minimal invaziv (uzun dönem sonuçlarına ve komplikasyonlarının az olmasına dayanarak) ve etkili bir tedavi yöntemidir. Sinoviyal sıvının ana komponentlerinden birisi olan sodyum hyaluronat,sinoviyal sıvının akışkanlığından sorumludur ve eklem yüzeylerinin kayganlığının sağlanması açısından önem taşımaktadır. Eklem içi yapışıklıkları önler, analjezik ve antienflamatuar özellikleri vardır. Trombositten zengin plazma; tam kanın santrifüjü ile elde edilen ve tam kandan daha yüksek trombosit konsantrasyonu ve hiperfizyolojik oranda büyüme faktörü içeren ve bu özelliği ile tendon, ligament, kıkırdak ve kas yaralanmalarında iyileşme sürecini hızlandıran hücresel plazma komponentidir. Tek kör, randomize olarak planlanan bu prospektif çalışmaya manyetik rezonans(MR) incelemesinde eklem yüzeylerinde dejenerasyon ve disk deplasmanı saptanan; klinik incelemede ağız açıklığı 35 mm'den az, eklem palpasyonunda hassasiyet ve alt çene hareketleri sırasında ağrı tarif eden Wilkes Sınıf III ve IV hastalar dahil edilecektir. Hastaların maksimum ağız açıklığı, alt çene hareketleri ve ağrı düzeyi visuel analog skala(VAS) ile kaydedilecektir. Çalışmamıza 60 hasta alınıp hastalar rastgele 4 gruba ayrılacaktır. 1.gruba artrosentez +hyaluronik asit enjeksiyonu, 2. gruba sadece hyaluronik asit enjeksiyonu ,3.gruba artrosentez+trombositten zengin plazma enjeksiyonu, 4 gruba sadece trombositen zengin plazma enjeksiyonu yapılacaktır. Hastaların 1.hafta,1.ay,3.ay ve 6.ayda maksimum ağız açıklıkları, lateral alt çene hareket miktarları,ağrı düzeyleri VAS ile ölçülüp 6.ayın sonunda ölçümler karşılaştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Temporomandibular disorders are complex diseases which reduce life quality by causing pain and dysfunction and affect daily activities in negative manner, have frequent occurrence in population. Various procedures are developed in order to reduce pain and functional complaints of patients with TMJ dysfunction. Arthrocentesis is a simple, minimally invasive and (depending on long term results and low complication rate) efficient treatment method. Thus, arthrocentesis can be performed in acute and chronic closed lock of TMJ as a first step procedure. Sodium hyaluronate, one of the major components of the synovial fluid, is responsible for the viscosity of the synovial fluid and It is important to maintain the lubricity of the joint surfaces. It prevents intra-articular adhesions and has analgesic and anti-inflammatory properties. Platelet rich plasma is a cellular plasma component that is obtained by whole blood centrifugation and contains a higher platelet concentration and hyperphysiological proportional growth factor than whole blood, which accelerates the healing process in tendon, ligament, cartilage and muscle injuries with this properties. A single-blind, randomized, prospective clinical study was designed. 60 healthy patients with disk displacement and degenerative changes, maximum inerincisal opening (MIO) less than 35 mm and, pain at palpation of temporomandibular joint were included. Patients' MIO and pain scores at palpation (NS) were recorded. Patients will into four groups randomly. 1.group arthrocentesis + hyaluronic acid injection, 2.group only hyaluronic acid injection , 3.group arthrocentesis+ platelet rich plasma injection,4.group only platelet rich plasma injection. At the end of six months clinically findings will record.