Yoğun bakımda izlenen son dönem hastaların süreçlerinin değerlendirilmesi
Process evaluati̇on of end stage i̇ntensi̇ve care pati̇ents
  1. Tez No: 513909
  2. Yazar: SEMİHA YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA SUNGURTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: son dönem hasta, palyatif bakım, yoğun bakım ünitesi, maliyet, end stage patient, palliative care, intensive care unit, cost
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi'ne yatan son dönem hastaların prospektif olarak analizini yaparak, bu hastaların yoğun bakım süreçlerini, palyatif bakım alış skoruna ve palyatif prognostik indekse göre beklenen yaşam sürelerini, mortalite oranlarını ve mortaliteye etki eden risk faktörlerini, hasta başı maliyetlerini de dahil ederek gözden geçirmeyi amaçladık. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilim Dalı'na bağlı erişkin Yoğun Bakım Ünitesi'ne Aralık 2016 ile Mayıs 2017 tarihleri arasında yatan 61 son dönem hastanın, genel özellikleri ve laboratuvar sonuçları incelendi. Palyatif bakım alış skoru (PBAS), palyatif prognostik indekse göre beklenen yaşam süreleri ve maliyetleri hesaplandı. Exitus olan hastaların yoğun bakım kalış süresi ortalama 13.83 gün iken hayatta olan hastaların ortalama 30.69 gün idi ve aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Palyatif bakım alış skoru istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Exitus olan hastaların palyatif prognostik indeksi 6.48 iken hayatta olan hastaların palyatif prognostik indeksi 3.73 olarak bulundu, aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Exitus olan hastaların palyatif beklenen yaşam süresi ortalama 3.78 gün iken hayatta olan hastaların palyatif beklenen yaşam süresi ortalama 71.42 gün olarak bulundu, aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Yoğun bakım kabulünde en sık görülen primer hastalık 33 hasta ile malignitedir. Exitus olan hastaların tedavi maliyeti ortalama 3654.50 dolar iken hayatta olan hastaların tedavi maliyeti ortalama 7053.38 dolar olarak bulundu ve aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç olarak gerekli prognostik skorlama sistemleri kullanılarak belirlenen, tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle ölmekte olan veya tedaviyi kabul etmeyen hastalar esas hekimiyle beraber karar verilerek palyatif bakım ünitesine veya hospise alınmalıdır. Bu hastaların yoğun bakımda iyileşme imkânı olmadan yatakları doldurması yerine yoğun bakımlardaki yatak kapasitesinin tedavi edilme şansı olan hastalar için kullanılması sağlanmalıdır. Aynı zamanda terminal dönem hastaların palyatif bakım ünitelerine ve hospislere yatışı ile gereksiz harcamadan kaçınılmış olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
We aim to evaluate end-stage patients admitted to the Anesthesia Intensive Care Unit, and their intensive care procedures, including palliative care receiving score and life expectancy according to palliative prognostic index, mortality rates and risk factors affecting mortality, including per patient costs by a prospective analysis. The general characteristics and laboratory results of 61 end-stage patients admitted to the Adult Intensive Care Unit of Pamukkale University Medical Faculty Anesthesiology Department between December 2016 and May 2017 were examined. Life expectancy and costs according to the palliative care reception score , palliative prognostic index were calculated. Exitus patients had an average of 13.83 days of intensive care stay and patients who survived had a mean 30.69 days, and the difference between them was statistically significant. Palliative care reception score was not statistically significant. Exitus patients had a palliative prognostic index of 6.48, while survivors had a palliative prognostic index of 3.73, the difference between them was statistically significant. Exitus patients had a mean palliative life expectancy of 3.78 days, while the palliative life expectancy of surviving patients was 71.42 days, the difference between them was statistically significant. The most common primary disease for intensive care admission is malignancy with 33 patients. The average cost of treatment for exitus patients was $ 3654.50, while the cost of treatment for surviving patients was $ 7053.38. The difference between them was statistically significant. In conclusion, patients who are dying or refusing treatment due to terminal diseases, determined using the necessary prognostic scoring systems, should decide together with their primer physician and be admitted to a palliative care unit or hospice. Instead of these patients occupying the beds with no chance of surviving, it should be made certain that the intensive care unit bed capacity is used for patients with a chance for survive. At the same time, it is thought that unnecessary costs can be avoided by admitting terminal stage patients to palliative care units and hospices.