Ez-Zeccâcî ve Hurûfu'l-Meâni adlı eserinin Arap dilindeki yeri
The value of al-Zajjaji's book called 'Huruf al-Maani' in Arabic language
  1. Tez No: 514104
  2. Yazar: AZİZ ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET VEHBİ DERELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: ez-Zeccâcî, Hurûfu'l-Meânî, Arap Edebiyatı, Filoloji, ez-Zeccâcî, Hurûfu'l-Meani, Arabic Literature, Philology
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ez-Zeccâcî, (ö.337/948) h. IV. asırda Abbasi Devletinin ikinci dönemi sayılan bir dönemde yaşamıştır. Bu dönem, ilme, sanata değer verilen, birçok kıymetli âlimin yetiştiği ve kıymetli eserlerin yazıldığı parlak bir dönemdir. ez-Zeccâcî, gramer, morfoloji ve edebiyat alanlarında çok sayıda kitap yazmıştır. Hurûfu'l-Meânî, ez-Zeccâcî'nin en önemli eserlerinden biridir. Hurûfu'l-meânî alanında müstakil olarak yazılmış ilk eserdir. Bu alanda kendisinden sonra gelenlere çığır açmıştır. Eserde 137 adet harften bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
ez-Zajjâjî, (d.337 / 948) h. IV. He lived in a period that was considered as the second period of Abbasi State in the century. This period is a brilliant period in which a lot of precious artisans are brought up and the precious works are written. ez-Zajcâcî has written a number of books on grammar, morphology and literature. Hurûfu'l-Meani is one of the most important works of ez-Zajcâci. It is the first work written in the field of Hurûfu'l-meânî independently. This area has revolutionized what comes after him. 137 pieces are mentioned in the work.