Tribolium confusum J. DU. VAL ( kırma biti )' un bazı biyolojik özellikleri üzerine probiyotiklerin etkisi
Effects of probiotics to some biological properties of Tribolium confusum J. DU. VAL ( Coleopteran: Tenebrionidae )
- Tez No: 514150
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ŞÜZÜ TUNÇBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Tribolium confusum, kırma biti, probiyotik, biyolojik cevap, Tribolium confusum, confused flour beetle, probiotic, biological response
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Tribolium confusum, depolanan ve işlenmiş tahıllar için dünya çapında en ciddi zararlılardan biridir. T. confusum ergin ve larvası sekonder olarak zararlıdır. Probiyotikler farklı canlı gruplarında farklı etkilere sahip olan çeşitli mikroorganizma gruplarıdır. Bu çalışmada T. confusum'un bazı biyolojik özellikleri üzerine probiyotiklerin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. T. confusum böcek yetiştirme odalarında ve % 70 nem ve 10 -14 saat (aydınlık: karanlık) ışıklandırma ortamında yetiştirilmiştir. Besin ortamı olarak buğday unu ve bira mayası (% 95 un ve % 5 bira mayası g/g) kullanılmıştır. Böcek larva ve erginleri 5 farklı uygulamaya (un, un maya karışımı, ½ kapsül, 1 kapsül ve 2 kapsül probiyotik) maruz bırakılmıştır. Pupa, dişi ve erkek ergin bireylerin bazı biyolojik ölçümleri yapılmış ve istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda; ergin dişilerde 2 kapsül probiyotik uygulamasında, ergin erkeklerde ise 1 kapsül uygulamasında ağırlığın azaldığı görülmüştür. Pupa erkeklerde; un, un ve maya karışımı, ½ kapsül probiyotik uygulaması sonucunda ağırlık artışı bakımından fark gözlenmemiştir. Erkek erginlerde 1 kapsül uygulamasında, erkek pupalarda ise 2 kapsül probiyotik uygulamasında, ağırlıklarda azalma söz konusu olmuştur. Dişi erginlerde ise probiyotik konsantrasyonu arttıkça ağırlıkta azalış, erkelerde ise konsantrasyon arttıkça ağırlıkta da artış gözlenmiştir. Probiyotik uygulaması sonucu erginlerin yumurta verimi larva sayısına göre değerlendirilmiş en düşük sayım sadece un verilen grupta, en yüksek sayım ise 2 kapsül probiyotik verilen grupta bulunmuştur, ancak probiyotik uygulamasının yumurta verimini değiştirmediği gözlenmiştir. Bu çalışma sonucunda; farklı dozlarda probiyotik uygulanan T. confusum larva ve erginlerinin; ağırlık artışı, ölüm oranı ve yumurta veriminin nasıl değiştiği gözlenmiştir. Yapılan bu çalışma, probiyotiklerin ve aynı zamanda bakterilerin bu zararlıların biyolojik mücadelesinde kullanılabilirliğinin belirlenmesi üzerine yapılacak sonraki çalışmalara bir başlangıç teşkil etmesi bakımından da önemlidir.
Özet (Çeviri)
Tribolium confusum is one of the most serious pests in the world for stored and processed grains. It is harmful as mature and larvae secondary. Probiotics are groups of various microorganisms that have different effects on different living groups. In this study, it is aimed to investigate the effect of probiotics on some biological properties of T.confusum. It was reared in controled rooms and at 70 % humidity and 10 -14 hours (light: dark). Wheat flour and brewer's yeast (95 % flour and 5% yeast g / g) were used as nutrient medium. The insect larvae and adults were given probiotics in 5 different applications (flour, flour+ yeast, ½ capsule, 1 capsule and 2 capsules probiotics). Some biological measurements of pupae, female and male individuals were made and statistical analyzes were performed. As a result of these studies; 2 capsules probiotic application in adult females and 1 capsule application in adult males. showed weight decreases Pupa in males; There was no difference between flour, flour+ yeast and ½ capsule probiotic application. There was a decrease in weight in the application of 1 capsule in male adults and 2 capsules probiotics in male pups. In females, the weight decreased as the concentration of probiotic increased, while the weight increased as the concentration increased. Egg yield was based on larva counts, the lowest count was found only in the flour group, and the highest count was in the 2 capsules probiotic group, but the difference between the groups is not significant. As a result of this study; T. confusum larvae and adults who were probiotically administered at different doses; weight gain, mortality rate and egg production. This study is also important in that it constitutes a starting point for future work on the determination of probiotics and also the availability of bacteria in the biological challenge of these harmful organisms.