Eskişehir koşullarında bazı arpa çeşitlerinde fizyolojik ve morfolojik parametrelerin belirlenmesi
Determination of physiological and morphological parameters of some barley varieties in Eskisehir conditions
- Tez No: 514154
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arpa, Çeşit, Verim, Verim Unsurları, ADF, NDF, Kalite, Barley, Genotype, Yield, Yield Components, ADF, NDF, Quality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmada Eskişehir bölgesinde gerek hayvancılık ve gerekse hammadde ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilmiş olan 12 adet iki sıralı arpa çeşidinin morfolojik ve fizyolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma verim ve verim unsurlarının belirlenmesi amacıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma ve uygulama arazisinde 2014-2015 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Araştırma kapsamında, bölgede yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan Keser, Harman, Özdemir-05, İnce-04, Çıldır-02, Larende, Konevi-98, Beyşehir-98, Karatay-94, Tarm-92, Clerica, Premium arpa çeşitlerine ait bitki boyu, başakta tane sayısı, m2'de bitki sayısı, bin tane ağırlığı, hasat indeksi, tane verimi, hektolitre ağırlığı, ADF, NDF, protein oranı, tane iriliği özellikleri incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Denemede incelenen unsurlar yönünden çeşitler arasında geniş bir varyasyon gözlenmiş ve bu gözlem sonucunda belirgin çeşitler önerilebilir olarak tespit edilmiştir. Denemede Clerica, Premium, Keser, İnce-04 ve Larende arpa çeşitleri en yüksek verimli çeşitler olarak belirlenmiştir. Ayrıca Harman ve Tarm 92 çeşitleri de yüksek verimli ve kaliteli çeşitler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to determine morphological ang physiological characteristics of 12 two-row barley genotypes, the need of animal production and food industry. This study was conducted in experimental area of Eskişehir Osmangazi University in crop growing season of 2014-2015. Yield and yield components were examined. Yield components, plant height, seed number per spike, plant number per m2, seed weight pers pike, harvest index, seed yield, testweight, ADF, NDF, protein content and seed size were examined. Variations occured in plant components and certain genotypes were determined. Genotypes, Keser, İnce-04, Larende, Harman, Tarm 92, Clerica and Premium were determined as high yielding and quality.