Ponza çamurunun hafif yapı malzemesi olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Research on the use of pumice stone waste mud as light construction material
  1. Tez No: 514153
  2. Yazar: MÜNİRE GÖKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELAYİB BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pumice, Textile, Jeans, Lightweight Construction Material, Waste Mud
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Tekstil sanayisinde kot kumaşı ağartması için kullanılan ponza taşı atık çamurunun inşaat sektöründe hafif yapı malzemesi olarak kullanılabilirliğini incelemek için tesisten gelen atık çamur öncelikle susuzlaştırma işlemi için 105°C de 24 saat süre ile etüvde kurutulmuştur. Kurutulan atık ponza çamurundan numune alınarak elek analizi gerçekleştirilmek suretiyle dane çapı belirlenmiştir. Elek analizi yapıldıktan sonra, bu analiz sonuçlarına göre beton dökümü için kullanılacak malzeme miktarları belirlenmiştir. Belirlenen miktarlara göre 15x15x15 cm'lik döküm kalıplarına 6 adet referans numune dökülmüştür. Dökülen bu numuneler kuruduktan sonra kalıplardan çıkarılarak su havuzuna 28 gün bekletilmek üzere konulmuştur. Beton karışımı için yapılan hesaplamalar baz alınarak toplam agrega miktarı %10' luk dilimlerle azaltılarak yerine kurutulan atık ponza ilave edilip, her %'lik dilim için 6 adet beton dökümü yapılmıştır. Bu döküm işleminden sonra kalıplarda kuruyan betonlar çıkarılarak su havuzuna konulmuştur. Su havuzuna konulan betonlar 28. günlerinin sonunda dayanım testine tabi tutulmuştur. Dayanım testindeki dağılım grafiklerine göre C 25/30 kriterlerini sağlayan numuneler agreganın %30 ve %40 oranlarında ponza atığı içeren numunelerdir. % 80 oranında ponza atığı içeren numune basınç dayanımı en az olarak gerçekleşmiştir. Dayanım testi sonucunda en dayanıklı beton, aynı zamanda agrega yerine kullanılacak en uygun atık ponza miktarı da belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Ponza, Tekstil, Kot, Hafif Yapı Malzemesi, Atık Çamur
Özet (Çeviri)
In order to examine the usability of pumice stone waste mud used for jeans bleaching in the textile industry as lightweight construction material in the construction industry. Firstly, waste sludge was dried for 24 hours in 105 °C for dewatering. Sample was taken from the dried waste pumice stone mud and the grain diameter was determined by performing sieve analysis.After performing the sieve analysis, the material to be used for concrete casting was determined according to the results of this analysis. According to the determined quantities, 6 reference samples were cast into the casting molds of 15x15x15. These spilled samples were removed from the molds after drying and placed in a water tank for 28 days. Based on the calculations made for the concrete mixture, the total amount of aggregate was reduced by 10% slice, dried waste pumice was added and 6 pieces of concrete were cast for each % slice. After this casting process, the concrete that dried in the molds is removed and put into the water pool. The concrete placed in the water pool was subjected to a strength test at the end of the 28th day. The samples that meet the C 25/30 criteria according to the dispersion charts in the strength test are samples containing 30% and 40% pumice waste. The sample pressure resistance with 80% pumice waste was at least realized. As a result of the strength test, the most durable concrete and the most suitable amount of waste pumice to be used instead of the aggregate were also determined.