Minor components of whey butter
Peyniraltı suyu tereyağındaki minör bileşikler
  1. Tez No: 514202
  2. Yazar: ARAM MAHDI MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH SİNAN ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Peyniraltı suyu, Tereyağı, Protein, Karotenoid, Klorofil, Tokoferol, Mineral maddeler, Whey, Butter, Protein, Carotenoid, Chlorophyll, Tocopherol, Minerals
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, endüstriyel bir atık olan ve dört farklı ildeki toplama merkezlerinden (Uşak, Adana, Burdur ve Konya) sağlanan peyniraltı sularından (PAS) tereyağları üretilmiş ve tereyağların minör bileşiklerinden olan toplam protein, toplam karotenoid ve toplam klorofil, tokoferol (α-, β- γ- ve toplam) ve mineral maddeler (Ca, P, Mg, K ve Na) araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar ticari olarak üretilen iki süt tereyağlarının benzer özellikleri ile karşılaştırılmıştır. Minör bileşiklerin miktarı, genel olarak, süt tereyağlarında daha fazla bulunmuştur. Ancak, tokoferol izomerlerinin dağılımının ve toplam tokoferol miktarının her iki tereyağında da birbirlerine yakın, klorofil miktarının ise PAS tereyağlarında daha fazla olduğu belirlenmiştir. Her iki tereyağı türünde görülen bu farklılıklar, kimyasal kompozisyonları farklı iki kaynağın, süt ve PAS'ın, kullanılmasında dolayı oluşmuştur. PAS tereyağları arasında minör bileşiklerin dağılımı bakımından farklılıklar tespit edilmiştir. Bu farklılıkların, toplama merkezlerinin bulunduğu illerde üretilen peynir çeşidinden ve uygulanan peynir üretim metodundan kaynaklandığı ve sonuçta ortaya çıkan PAS'ın kimyasal kompozisyonu etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca, iki PAS tereyağında (Burdur ve Konya), Na konsantrasyonu yüksek çıkmış olup, muhtemelen peynirlerin kuru tuzlama veya salamura işlemlerine tabi tutulmaları sonucu tuzun PAS'a geçmelerinden ileri gelmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma, tereyağlarında minör bileşiklerin belirlenmesinin önemli olduğunu göstermiştir. Elde edilen bu sonuçlar, günümüzde hızla sayısı artan PAS toplama merkezlerinde muhtemel üretilecek olan PAS tereyağları için hazırlanacak kodeks çalışmalarına veri sağlamada kaynak oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted to produce butters from whey (W) obtained from four different collection centers (Uşak, Adana, Burdur ve Konya) in Turkey, and to determine their minor components namely total protein, total carotenoids, total chlorophyll, tocopherols (α-, β- γ- and total) and minerals (Ca, P, Mg, K and Na). The obtained results were compared with the similar properties of two commercially produced milk butters. In general, the amounts of minor component were higher in the milk butters than the whey butters. However, a small difference was observed in terms of total tocopherol and distribution of tocopherol isomers, and the whey butters were high in chlorophyll content. The observed difference between the milk and whey butters suggests that milk and whey used for the butter production significantly differ in the chemical composition. There were also variations in the minor components of the whey butters. Type of cheese produced and the methods used for cheese manufacturing in each city of the collection centers were definitely the main sources that affected the final composition of whey. Moreover, the Na concentration was found high in two whey butters (Burdur and Konya), probably the result of salting or brine solution during cheese manufacturing, in which NaCl passes through whey. In conclusion, this study shows the significance of evaluating the minor components of butter. The obtained results would be the source of data for creating a codex for whey butter because the number of whey collection centers, as potential whey producers, increases today.