Detection of A2 beta casein in cow serum and milk samples and In-Vitro digestibility test
İnek serumu ve süt örneklerinde A2 beta kazein tespiti ve In-Vitro sindirilebilirlik testi
  1. Tez No: 824755
  2. Yazar: MERVE ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERCAN KARAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Gıda Mühendisliği, Biotechnology, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süt, A1 beta kazein, A2 beta kazein, BCM-7, Milk, A1 beta casein, A2 beta casein, BCM-7
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomoleküler Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Süt proteinleri, çok çeşitli farklı moleküler yapılara ve özelliklere sahip heterojen bir polimerik bileşik grubudur. Kazeinler, peynir altı suyu proteinleri, enzimler, minör proteinler ve nitrojen bileşikleri olarak bulunurlar. Kazeinler, inek sütünün toplam proteinlerinin yaklaşık %80'ini oluşturur. β-kazein, toplam kazeinlerin yaklaşık %37'sini oluşturan kazeinlerin önemli bir parçasıdır. β-kazein içinde, genetik olarak belirlenmiş bir dizi varyant vardır. Bununla birlikte, inek sütünde bulunan β-kazeinin on üç genetik varyantı vardır. A1 β-kazein (A1-süt) ve A2 β-kazein (A2-süt) olarak adlandırılan A1 ve A2 en yaygın varyantlardır. Bu araştırmanın amacı inek serumu ve süt örnekleri kullanılarak A2 beta-kazein içeren sütün belirlenmesi ve A2 beta-kazeinin sindirilebilirliğinin incelenmesidir. A1 ve A2 sütleri ve bunların sindirim sağlığı üzerindeki etkisi ile ilgili birçok bilimsel çalışma, A2 sütünün A1 süte göre daha kolay sindirildiğini göstermektedir. A1 sütü sindiriminden sonra bazı gastrointestinal rahatsızlık problemlerine ve laktoz intoleransına neden olur, bu problem A1 protein sindirimi ile BetaCasoMorphin-7 (BCM-7) oluşumu ile ilişkilidir. Bu çalışmada inek serumları in vitro olarak analiz edilerek A2 genotipli inekler belirlenmiştir. Bu ineklerden Elisa yöntemi ile sağılan sütlerde A2 beta-kazein saptanmıştır. A2 süt tüketiminin sindirilebilirliği in vitro sindirim yöntemiyle incelenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, A2 süt tüketiminin önemini ve sindirilebilirlik üzerindeki olumlu etkilerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Milk proteins constitute a heterogeneous collection of polymeric entities characterized by a diverse array of molecular structures and properties. These proteins manifest in the forms of caseins, whey proteins, enzymes, minor proteins, and nitrogenous components. Within the compositional makeup, caseins collectively account for approximately 80% of the entirety of bovine milk proteins. Notably, a pivotal component of caseins is β-casein, which contributes approximately 37% to the cumulative casein content. The domain of β-casein itself is marked by a genetic diversity, encompassing a range of variants. Among these, thirteen distinct genetic variants of β-casein have been identified within the repertoire of cow's milk. Paramount among these variants are A1 β-casein (commonly referred to as A1-milk) and A2 β-casein (known as A2-milk), which represent the most prevalent genetic differentiations within the β-casein category. The aim of this study is to figure out the milk containing A2 beta-casein using cow serum and milk samples and to examine the digestibility of A2 beta-casein. Numerous studies comparing the effects of A1 and A2 milk on digestive health demonstrate that A2 milk is more easily digested than A1 milk. In this study, cows with A2 genotypes were determined by analyzing cow sera in vitro. A2 beta-casein was detected in the milk milked from these cows by the Elisa method. The digestibility of A2 milk consumption was examined by an in-vitro digestion method. The findings derived from this study underscore the significance of A2 milk consumption and its notable positive impacts on digestibility.