Çin ve Japon dinlerinde dağ kültü
The mountain cult in Chinese and Japanese religions
  1. Tez No: 514209
  2. Yazar: İBRAHİM EMRE ŞAMLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dağ Kültü, Axis Mundi, Çin Dinleri, Wuyue, Japon Dinleri, Sangaku Shinko, Mountain Cult, Axis Mundi, Chinese Religions, Wuyue, Japanese Religions, Sangaku Shinko
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Çalışmamız dağ kültünün Çin ve Japon dinlerindeki yerini, önemini, ayrıca bu dinlerin temel ilkelerinin oluşmasındaki etkisini ve nasıl bu inanışların köşe taşlarından biri olduğunu konu etmektedir. Tezimiz giriş, iki ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında dağ kültünün temel özellikleri ve bazı dinlerdeki yeri hakkında bilgiler verilmektedir. Birinci bölümde Daoizm ve Budizm gibi Çin dinlerindeki dağ kültüne; ikinci bölümde ise Şintoizm ve Budizm gibi Japon dinlerindeki dağ kültüne değinilmektedir. Sonuç kısmında ise Çin ve Japon dinlerindeki dağ kültünün aralarındaki farklılıkları ve benzerlikleri tespit edilmektedir. Çalışmamızın sonucunda hem Çin hem de Japon dinlerindeki dağların imparatorluk ile ilişkilendirildiğine, aynı zamanda bu dinlerdeki kutsal varlıkların yaşadığı yer olduğuna, tarih boyunca sosyo-kültürel alanda etkili olduğuna ve Japon dağ kültünün Çin'e nazaran günümüzde halen devamlılığını koruduğuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our work mentions the place and the importance of the mountain cult in Chinese and Japanese religions, its affect to establish the basics and how it becomes a corner stone for these religions. The thesis is composed of an introduction, two main chapters and a conclusion. In introduction part, the information about the key features of the mountain cult and its place in some religions are given. In the first chapter the mountain cult in Chinese religions as Daoism and Buddhism, and in the second the mountain cult in Japanese religions as Shintoism and Buddhism are issued. In conclusion part the differences and the similarities between Chinese and Japanese religions are determined. At the and of our work we come to conclusion that is a relation between the mountain cult in both Chinese and Japanese religions and the emperor; and the mountains are the places that the religious sacred beings are lived in; and the mountains are effective in socio-cultural area throughout the history. As a result of this work it is figured out Japanese mountain cult maintains its durability today in comparison to Chinese's.