Madde bağımlılığı hastalarının bağlanma stillerinin tedavi motivasyonlarına etkisi
The effect of attachment styles on substance abuse treatment motivation
  1. Tez No: 514214
  2. Yazar: AYŞE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, bağlanma stilleri, tedavi motivasyonu, Dependency, attachment styles, treatment motivation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Son yıllarda artış gösteren uyuşturucu madde satıcılığı ve bunun doğal sonuçlarından biri olan madde bağımlılığı, yaşadığımız dönemin önemli sorunlarından biridir. İnsanlar daha anne karnındayken bile bağımlılık yapıcı maddelere maruz kalabilmekte ve bunun sonucunda bağımlı bebekler dünyaya gelebilmektedir. Bebeklerin ilk yıllarında kendilerine temel bakım veren kişiye karşı geliştirdikleri bağlanmanın niteliği, kişilerin mizacı ve karakteri üzerinde etkili olmaktadır. Aynı zamanda yine temel bakım veren kişilerin davranışları, çocuk tarafından gözlemlenmekte ve öğrenilmektedir. Ebeveyn ve çocuk arasında kurulan ilişki sonucunda, davranış örüntüleri, diğerleriyle ilişki kurma biçimi, sorumluluk alma bilinci şekillenmektedir. Bu araştırmada, madde bağımlısı olan bireylerde, bağlanma stillerinin tedavi motivasyonuna etkisi ele alınmıştır. Çalışmanın örneklemini, NP İstanbul Hastanesi'nde yatarak ve ayaktan poliklinik başvurusu olan DSM_IV'e göre madde kullanım bozukluğu tanı kriterlerini karşılayan ve 20-40 yaş aralığında bulunan 50 erkek hasta oluşturmaktadır. Katılımcılar, araştırmacı tarafından hazırlanan "Sosyo-demografik bilgi formu '', ''Bağımlılık Profil İndeksi ''(BAPİ), ''Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II'' (YIYE-II) ve ''Tedavi Motivasyonu Anketi'' (TMA) aracılığıyla değerlendirilmiştir. Veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı aracılığıyla Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Analysis Of Variance – ANOVA) ve Pearson korelasyonu ile değerlendirilmiştir. Araştırmamızda çalışmayan hastaların dışsal motivasyon puanları, çalışanların dışsal motivasyon puanlarından yüksek bulunmuştur. Madde bağımlılarında eğitim düzeyi azaldıkça ise kaygılı bağlanma artmaktadır ve çalışan madde bağımlıların kaygılı bağlanma stiline sahip olmaları çalışmayanlara göre daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
One of the major problems of the period we live is drug sales, which has increased in recent years, and substance dependency, which is one of its natural consequences. People can be exposed to addictive substances even when they are still in their mother's womb, and as a result, dependent babies can come to the world. The fact that babies develop in the first years of what they have developed against the basic caregiver affects people's temperament and character. At the same time, the behaviors of the primary caregivers are observed and learned by the child. As a result of the relationship between the parent and the child, behavioral patterns, the way they relate to others, and responsibility take shape. In this study, the effect of attachment styles on treatment motivation was examined in individuals with substance dependence. The sample of the study consisted of 50 male patients who met the diagnostic criteria for substance use disorder according to DSM_IV, who were hospitalized at NP Istanbul Hospital and who were remotely going to the outpatient clinic, and who were between 20-40 years of age. Participants were informed about the“Socio-Demographic Information Form”,“”Dependency Profile Index“(BAPI),”“Experiences in Near Relations II”(YIYE-II) and“Treatment Motivation Questionnaire”). & lt; / RTI & gt; The data were evaluated by One Way Analysis of Variance (ANOVA) and Pearson correlation through SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 program. The external motivation scores of the patients who did not work in our study were found to be higher than the external motivation scores of the employees. As the level of education decreases in substance addicts, anxious attachment increases and working substance addicts have more anxious attachment style than those who do not.