Psikoteknik merkezinde sınava giren bireylerde algılanan stres, stresle başa çıkma tarzları, genel öz yeterlilik ve anksiyete ile sınav başarısı arasındaki ilişki
The relationship between test performance and perceived stress, modes of coping with stress, general self-efficacy, anxiety among individuals taking a test at psychotechnical center
- Tez No: 514265
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikoteknik, stres, stresle başa çıkma tarzları, öz yeterlilik, anksiyete, Psychotechnics, stress, styles of coping with stress, self-efficacy, anxiety
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırma, psikoteknik merkezinde sınava giren bireylerde algılanan stres, stresle başa çıkma tarzları, genel öz yeterlilik ve anksiyete ile sınav başarısı arasındaki ilişkinin ortaya koyulması amacıyla yapılmıştır. Bu amaç çerçevesinde İstanbul Kartal'da bulunan bir psikoteknik merkezinde sınava giren kişilere sınav öncesinde anket uygulanmıştır. Uygulanan veri toplama aracında kişisel bilgi formu ile birlikte Algılanan Stres Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği, Genel Özyeterlilik Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği yer almaktadır. Anketin uygulandığı kişiler arasından araştırma için uygun olan 75 başarılı ve 75 başarısız olmak üzere toplam 150 kişilik bir örneklem ile analizler yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre psikoteknik sınavından başarısız olan katılımcıların algıladığı stres düzeyi, başarılı olan katılımcılardan anlamlı şekilde yüksektir. Bununla birlikte stresle başa çıkma tarzları faktörlerinden kendine güvenli yaklaşım ve iyimser yaklaşım sınavda başarılı olan katılımcılarda anlamlı şekilde yüksek iken; çaresiz yaklaşım ve boyun eğici yaklaşım başarız katılımcılarda daha yüksektir. Sınavda başarılı olan grubun algıladığı özyeterlilik düzeyi, başarısız gruptan anlamlı bir şekilde yüksektir. Diğer taraftan sınavda başarısız olan katılımcıların anksiyete düzeyleri, başarılı katılımcılardan anlamlı şekilde yüksektir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to determine the relationship between test performance and perceived stress, stress coping styles, general self-efficacy, anxiety among individuals taking a test at psychotechnical center. A questionnaire package was applied to those who took a test at a psycho-technical center in Istanbul Kartal. The Perceived Stress Scale, Stress Scoring Scale, General Self-Efficacy Scale, and Beck Anxiety Scale are included in data collection tool. Among the people who applied the questionnaire, analyzes were made with a sample of 150 participants, 75 successful and 75 unsuccessful, which are suitable for the research. According to the findings of the study, the level of stress perceived by the participants who failed the test was significantly higher than those who were successful. While the scores of self-confident approach and optimistic approach, as modes of coping with stress, were significantly higher in the participants who were successful in the test, the scores of helpless approach and the submissive approach were higher among unsuccessful participants. The level of self-efficacy perceived by the successful group is significantly higher than the unsuccessful group. On the other hand, the level of anxiety of the participants who failed the test is significantly higher than that of the successful participants.