Cumhuriyet dönemi ilkokul ve ortaokul fen öğretim programlarının içerik açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative study of primary and secondary science curricula in terms of content during republican era
  1. Tez No: 514274
  2. Yazar: HÜSEYİN DÜZGÜNOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri Dersi, Fen Öğretim Programı, Program Geliştirme, İçerik Karşılaştırması, Science Course, Science Curriculum, Curriculum Development, Content Comparison
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
CUMHURİYET DÖNEMİ İLKOKUL VE ORTAOKUL FEN ÖĞRETİM PROGRAMLARININ İÇERİK AÇISINDAN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ Bu çalışma ile Cumhuriyet'in ilanından günümüze kadar uygulanan ilkokul ve ortaokul fen öğretim programlarının içeriklerinde meydana gelen değişimlerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma hem kapsam hem de içerik bakımından alanyazından farklı olup alanyazın için Cumhuriyet döneminde uygulanan bütün fen öğretim programlarının içeriklerini bir arada gösteren betimsel bir kaynak olacağı düşünülmektedir. Çalışmanın verileri, nitel araştırmada veri toplama araçlarından biri olan doküman inceleme tekniği ile toplanmıştır. Çalışmanın evreni, Cumhuriyet dönemi ilkokul ve ortaokul fen öğretim programları ile ilgili tüm basılı kaynaklar, örneklem ise ilkokul 1926, 1936, 1948, 1968, 1992, 2000, 2005, 2013 ve 2017 ile ortaokul 1930, 1938, 1951, 1973, 1992, 2000, 2005, 2013 ve 2017 fen öğretim programlarından oluşmaktadır. Elde edilen bulgular sonucunda çalışmamızda fen öğretim programlarında içerik oluşturma anlayışının olmadığı görülmüştür. Bu anlayış eksikliğinden ötürü de bazı öğretim programlarına konular eklenerek içerik arttırılmış, bazı öğretim programlarından da konular çıkartılarak içerik azaltılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre fen içerikli konular, ortaokullarda 1930, 1938 ve 1951 fen programlarında oluğu gibi Fizik, Kimya ve Biyoloji dersi olarak ayrı ayrı ele alınmasının daha iyi bir uygulama olacağı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
A COMPARATIVE STUDY OF PRIMARY AND SECONDARY SCIENCE CURRICULA IN TERMS OF CONTENT DURING REPUBLICAN ERA The aim of this study is to compare the changes in the content of primary and secondary school science curriculums from the Republic's announcement to the present day. For this purpose, it is thought that it will be a descriptive resource that shows all contents of the science curriculum applied in the Republican period. The data of the study were collected through a document review, which is one of the methods of collecting data in qualitative research. The universe of the study is all printed sources related to primary and secondary school programs in the Republican period; the sample consists of primary (the years 1926, 1936, 1948, 1968, 1992, 2000, 2005, 2013 and 2017) and secondary (the years 1930, 1938, 1951, 1973, 1992, 2000, 2005, 2013 and 2017) science curricula. According to the obtained findings, it has been observed that the understanding of creating content in teaching programs applied throughout the history of the Republic has not been included in the general sense. Because of this lack, the content has been increased by adding subjects to some teaching programs and the content has been reduced by removing subjects from some teaching programs. According to the results obtained from the study, it is suggested that the subjects with science content will be treated separately as Physics, Chemistry, and Biology as they were in 1930, 1938 and 1951 science curriculum in secondary schools.