Toplumsal cinsiyetin sosyolinguistik göstergeleri - Tebriz örneği
Sociolinguistic indicators of gender - Tabriz sample
- Tez No: 514287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA GELGEÇ BAKACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyolinguistik, Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet, Tebriz, Sociolinguistics, Sex, Gender, Tabriz
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
“Toplumsal Cinsiyetin Sosyolinguistik Göstergeleri-Tebriz Örneği”başlığı altında yapılmış olan bu tezde, kültürün en önemli ögesi olan toplumsal cinsiyet dil açısından incelenmiştir. Bunun için sosyoloji ile birlikte dilbilim, etnografya ve antropoloji disiplinlerinin metodolojisinden ve kuramlarından yararlanılmıştır. Dilin yapısal özellikleri ile birlikte atasözleri, deyimler, folklor ve gelenekseli içinde barınan toplumsal cinsiyet söylemleri incelenecektir. Ayrıca gündelik hayatta yaygın olan dil oyunları, yapılar ve anlamlar sosyolinguistik kuramlarla ele alınacaktır. Başka bir deyişle gündelik hayatta kullanılan dil yapısı, kelime haznesi, deyimler, ifadeler, sözler ve küfürler içerik analizi ile incelenerek cinsiyet olgusu toplum ve dil arasındaki ilişki bağlamında incelenecektir. Türk dili ve kültürünün önemli havzalarından biri olarak Azerbaycan (Güney ve Kuzey) bölgesinin tarihsel ve siyasi açıdan en önemli kenti olarak bilinen Tebriz, özgü şivesi ve kültürel yapısı ile bu tez çalışmasında araştırma grubu olarak seçilmiştir. Kadının Tebriz toplumundaki yeri ve genel olarak toplumsal cinsiyet söylemlerinin gündelik yaşama, kamusal ve özel alana yansımaları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis titled“Sociolinguistic Indicators of Gender – Tabriz Sample”aims to examine the gender in terms of language which is an important factor in culture. The methods and theories of sociology, linguistics, anthropology and gender to analyse the findings. Gender discourse which includes traditions, proverbs, idioms and folklore as well the features of language structure shall be examined. Moreover, language tricks, structures in language and meanings of words or sentences in daily life shall be explained with the theories of sociolinguistics. In other words, the vocabularies, idioms, expressions, swears and language structure used in daily life shall be analysed in terms of content. The relations between language and society shall also be analysed within the scope of gender. Tabriz within the borders of Azerbaycan region in Iran is an important basin for Turkish language and culture. The language use in Tabriz and its cultural structure is the research group of this study. The position of women and the reflection of gender discourse in daily life, public and private spaces shall be analysed in this study.