Yetişkinlerde cinsiyet algısı ile algılanan ebeveyn ilişkisinin ve çocukluk çağı ebeveyn tutumu ilişkilerinin incelenmesi
An examination of the relationship between gender perception and perceived parental relationship and childhood parental attitudes in adults
- Tez No: 514288
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE ELAGÖZ YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Kabul-Ret, Ebeveyn İlişki Tutumu, Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik, Parental Acceptance-Rejection, Parental Relation Attitude, Ambivalent Sexism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Araştırmanın amacı kişilerin çocukluk çağında algıladıkları ebeveyn ilişkisi tutumlarının ve anne babasından kendisine karşı kabul görme, reddedilme, kontrol tutumuyla ilgili olan algılarının, bireyin yetişkinlik döneminde cinsiyetçilik tutumuna etkisinin araştırılmasıdır. Araştırma yordayıcı ve ilişki arayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini Kocaeli ilinde yaşayan kişiler oluştururken, araştırmanın örneklemini İzmit ilçesinde yaşayan 18 yaş üzeri 133 birey oluşturmaktadır. Araştırmada ''Kişisel Bilgi Formu'', ''Algılanan Ebeveyn İlişkisi Tutum Ölçeği'', ''Algılanan Ebeveyn Kabul-Red/Kontrol Ölçeği'' ve '' Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırmaya katılan tüm kişiler bilgilendirilmiş ve onayları alınmıştır. Veriler analiz edilirken SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Araştırmada, kişilerin sosyo-demografik özellikleri, Algıladıkları Ebeveyn Kabul-Red/Kontrol tutumlarıyla, Algıladıkları Ebeveyn İlişkisi tutumlarıyla ve Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik tutumlarıyla karşılaştırılmış olup, araştırmada kullanılan üç ölçeğin tüm alt boyutlarının birbirleriyle olan ilişkisi incelenmiştir. Bulgular incelendiğinde, Algılanan Ebeveyn Kabul-Red/Kontrol tutumunun, kişilerin medeni durumuna, cinsiyetine, babalarının eğitim durumuna göre değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir. Algıladıkları Ebeveyn İlişkisi tutumları, kişilerin medeni durumuna, cinsiyetine, ebeveynlerinin evlenme türüne, anne ve babalarının eğitim durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik tutumlarının ise kişilerin eğitim seviyelerine, cinsiyetlerine, ebeveynlerinin evlenme türüne, anne ve babalarının eğitim durumlarına, algıladıkları ebeveyn kabul-red/kontrol tutumlarına ve algıladıkları ebeveyn ilişkisi tutumlarına göre değişkenlik gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is an investigation of the effects of parental relationship attitudes perceived during childhood and the perceptions of parental acceptance, rejection, perceptions of control attitude on the sexist attitude of the individual in adulthood. The research is planned as a predictor and relationship seeker. While the population of the research is composed of people living in Kocaeli province, the sample of the research consists of 133 individuals aged 18 and older living in İzmit province. In the research,“personal information form”,“perceived parental relations attitude scale”,“perceived parental acceptance-rejection/control scale”and“ambivalent sexism scale”were used. All persons involved in the survey were informed and approved. When the data were analyzed, the SPSS 22.0 program was used. In the study, socio-demographic characteristics of participants were compared with perceived parental acceptance-rejection/control attitudes, perceived parental relations attitude and ambivalent sexism attitudes, and the relationship between all subdimensions of three scales which used in the research was examined. When the findings were examined, it was determined that the perceived parental acceptance-rejection/control attitude varied according to marital status, gender, and the educational status of their fathers. Perceived parental attitudes vary according to the marital status of the persons, their gender, the kind of their parents' marriage, and the educational status of their parents. It is determined that the ambivalent sexism attitudes vary according to educational level, gender, the kind of their parents' marriage, educational status of their parents, parental acceptance-rejection/control attitudes and perceived parental relations attitude.