Parkinson hastalarında bazal ganglion hacimlerinin MRICLOUd ve IBASPM yöntemleri kullanılarak ölçülüp, iki farklı tekniğin karşılaştırılması
Measurement of basal ganglia volume of patients with parkinson's disease, by using mricloud and ibaspm methods, and comparison of these TWO different techniques
- Tez No: 514339
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİYE BİKEM SÜZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Nöroloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Anatomy, Neurology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Manyetik rezonans görüntüleme, Parkinson hastalığı, bazal ganglionlar, IBASPM, MRICloud, VolBrain, Magnetic resonance imaging, Parkinson's disease, basal ganglia, IBASPM, MRICloud, VolBrain
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bazal ganglionlar beyin hemisferlerinin derininde, substantia alba içerisinde yerleşmiş motor kontrolden sorumlu subkortikal nukleus grubudur (9). Otomatik hacim ölçüm yöntemlerinin Parkinson hastaları ve sağlıklı bireylerdeki bazal ganglion hacim sonuçlarını incelemek, sonuçların birbiri ile olan ilişkisine bakmak, bu yöntemlerin sonuçları hakkında klinisyenlere bilgi vermek, PH tanısını desteklemek ve fayda sağlamak amaçlanmıştır (23, 26, 30). Kasım 2015 ve Ekim 2017 tarihleri arasında 3D-T1 ağırlıklı MPRAGE sekansında, 1mm kesit kalınlığında çekilen 43 Parkinson hastası ve 45 sağlıklı bireye ait manyetik rezonans görüntüleri çalışmaya alınmıştır. İki grubun bazal ganglionlarının hacimleri IBASPM yazılımı, MRICloud servisi ve VolBrain servisi kullanılarak ölçülmüştür. Volbrain ve IBASPM yöntemiyle bazal ganglionların hacimleri ölçüldüğünde iki grup arasında anlamlı bir farka rastlanmamıştır. MRICloud yöntemiyle yapılan hacim ölçümlerine bakıldığında sağ ve sol taraf nucleus caudatus ölçümlerinin hasta ve kontrol grubu arasında (Parkinson hastalarında daha büyük olmak üzere) anlamlı düzeyde bir farka rastlanmıştır, diğer ölçüm sonuçları arasında ise istatistiksel olarak fark olmadığı tespit edilmiştir. MRICloud yöntemi ile gerçekleştirilen ölçüm değerlerinin IBASPM yöntemine göre daha yüksek düzeyde ölçüm yaptığı bulunmuştur. Hasta grubunda iki yöntemin ölçtüğü hacimlerin istatistiksel olarak farklı düzeylerde olduğu tespit edilmiştir. Kontrol grubunda ise MRICloud ve IBASPM yöntemlerinin ölçtüğü sol nucleus caudatus hacimleri dışında iki yöntemin ölçtüğü hacimlerin istatistiksel olarak farklı düzeylerde olduğu tespit edilmiştir. Korelasyon analizine göre MRICloud yöntemiyle elde edilen hacim sonuçlarının referans yöntem ile daha korele olduğu görülmüştür. Çalışmamız sonucunda otomatik ölçüm yöntemlerinin birbirinden istatistiksel olarak farklı sonuçlar verdiği görülmektedir. Manuel ve otomatik yöntemler ile hacim hesaplamarı yapılıp birbiri ile olan ilişkileri değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Basal ganglia are the subcortical nucleus group responsible for motor control located within the substantia alba, deep within the brain hemispheres (9). The aim of this study is to investigate the results of automatic volume measurement methods of basal ganglia volume in patients with Parkinson's disease (PD) and healthy individuals, to look at the relationship between the results, to inform clinicians about the results of these methods, to support the diagnosis of PD and to provide benefit (23, 26, 30). Magnetic resonance images of 43 parkinson's disease patients and 45 healthy subjects, taken in the 3D-T1-weighted MPRAGE sequence, between November 2015 and October 2017, were used. The volumes of the basal ganglia of the two groups were measured using the IBASPM software, the MRICloud service and the VolBrain service. When the volumes of basal ganglia were measured with Volbrain and IBASPM method, no significant difference was found between the two groups. When MRICloud volume measurements were considered, a significant difference was found in the right and left side nucleus caudatus measurements between the patient and control group (greater in Parkinson's patients), there was no statistical difference between other measurement results. It was found that MRICloud measurement was higher than IBASPM. In the patient group, it was determined that the volumes measured by two methods were statistically different. In the control group, the volumes measured by two methods were found to be statistically different, except for the left nucleus caudatus volumes measured by MRICloud and IBASPM methods. According to the correlation analysis, the volume results obtained by MRICloud method were more correlated with the reference method. As a result of our study, it is seen that automatic measurement methods give statistically different results from each other. Volume calculations should be made by manual and automatic methods and their relations with each other should be evaluated.