Gelişmekte olan hisse senedi piyasalarında sürü davranışı: BRIC ülkeleri ve Türkiye için yapısal kırılma yaklaşımı
An empirical investigation of herding behavior in emerging stock markets: A structural break approach for BRIC countries and Turkey
  1. Tez No: 514387
  2. Yazar: MUHAMMAD YASIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASİYE ÖZLEM ÖNDER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal finans, Sürü Davranışı, CSAD, Yapısal Kırılmala, Behavioural Finance, Herding Behaviour, Cross Sectional Dispersions, Structural Breaks
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Davranışsal finans, etkin piyasa hipotezi kavramına bir tepki olarak ortaya çıkan ve son yirmi yılda dikkat çekici bir gelişme gösteren yeni bir çalışma alanıdır. Bu alan, yatırımcı psikolojisinin karar verme sürecindeki etkilerini ele almakta ve borsa anomalilerine ışık tutmaktadır. Yatırımcıların diğer yatırımcıların kararlarını veya piyasa trendlerini takip etme eğilimi olarak tanımlanan sürü davranışı da bu türden bir anormalliktir. Bu çalışma, farklı piyasa rejimleri altında sürü davranışını göz önüne alan dinamik bir sürü yaklaşımı önermektedir. BRIC, Türkiye ve ABD hisse senedi piyasaları için 1 Ocak 2006 - 30 Mayıs 2017 tarihleri arasında günlük hisse senedi verileri ve endeksler kullanılarak yapılan analizde, Bai-Perron rejim değişim modelleri kullanılmıştır. Doğrusal model sonuçları, yalnızca Şangay Menkul Kıymetler Borsasında (Çin) sürü davranışının varlığını göstermektedir. Benzer şekilde, rejim değişim modelleri de kriz dönemlerinde Şangay Menkul Kıymetler Borsası ve S&P500 (ABD) için sürü davranışının varlığını işaret etmektedir. Markov rejim değişim yaklaşımı da bu sonuçları desteklemektedir. Ayrıca, BSE-NIFTY 500 endeksi (Hindistan) dışındaki tüm piyasalarda doğrusal formda asimetrinin var olduğu ancak söz konusu asimetrinin derecesinin bölgeler arasında farklılık gösterdiği görülmüştür. Sürü davranışı ve oynaklığın bulaşıcılığına bakıldığında ise; doğrusal model sonuçları ABD hisse senedi piyasalarından (Hindistan dışındaki) tüm piyasalara doğru bir yayılma etkisinin varlığına işaret ederken, rejim değişim modelleri (Bai-Perron) ABD hisse senedi piyasalarından Brezilya, Rusya ve Çin hisse senedi piyasalarına doğru bir yayılma etkisinin varlığına işaret emektedir. Markov rejim değişimi yaklaşımı da bu bulguları desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Behavioural finance is an emerging field that has shown the remarkable growth in last two decades as it emerges as a reaction to the concept of efficient market hypothesis. This field deals with the effects of investor psychology on decision making and provides an insight of stock market anomalies. Herding Behaviour is one of such anomalies that is defined as tendency for investors to follow their peer's decisions or the market trend. This research study proposes a dynamic herding approach which takes into account herding under different market regimes. We consider BRIC, Turkish and USA stock markets and apply Bai-Perron switching regression. For this reason we use daily data of individual stocks and Indices ranging from 1st of January 2006 to 30th of May 2017. Our findings of static model show the evidence of herding only in SSE (China). Similarly switching regression finds herding evidence during crises regimes of SSE (China) and S&P 500 (US). The alternative approach of Markov regime switching also supports these findings. We also report that degree of asymmetry varies across the regions for all the markets and there is an evidence of asymmetry in linear terms for all the markets except BSE-NIFTY 500 (India). For herding and volatility contagion we find strong evidence of spill-over from US to all the markets except India when used static model. On the other hand switching regression approach (Bai-Perron) reveals that there is a spill-over of herding and volatility from US to Brazil, Russia and China. Furthermore Markov regime switching approach complements our findings.