Yeni sentezlenen benzazol türevlerinin olası antidepresan etkilerinin incelenmesi
Investigation of the possible antidepressant effects of new synthesized benzazole derivatives
- Tez No: 514423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİDE DEMİR ÖZKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Benzazol, Antidepresan, Kuyruktan asma testi, Modifiye zorlu yüzme testi, Aktivite kafesi testi, Benzazole, Antidepressant, Tail suspension test, Modified forced swimming test, Activity cage test
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
YENİ SENTEZLENEN BENZAZOL TÜREVLERİNİN OLASI ANTİDEPRESAN ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Gamze TOKGÖZ Farmakoloji Anabilim Dalı Anadolu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ağustos 2018 Danışman: Doç. Dr. Ümide DEMİR ÖZKAY Bu tez çalışmasında, sekiz adet yeni benzazol türevi sentezlenmiş ve antidepresan-benzeri etkileri araştırılmıştır. Test bileşiklerinin antidepresan-benzeri aktiviteleri kuyruktan asma ve modifiye zorlu yüzme testleri ile değerlendirilmiştir. Ayrıca hayvanların spontan lokomotor aktiviteleri aktivite kafesi testi ile incelenmiştir. 4a, 4b, 4e ve 4f kodlu test bileşikleri (50 mg/kg), kuyruktan asma ve modifiye zorlu yüzme testlerinde hayvanların hareketsiz kalma sürelerini önemli ölçüde azaltmıştır. Bu veriler, bu türevlerin antidepresan-benzeri aktivitelerini işaret etmiştir. Ayrıca, modifiye zorlu yüzme testinde aynı bileşiklerin tırmanma sürelerinde herhangi bir değişiklik yapmadan hayvanların yüzme sürelerini artırması gözlenen antidepresan-benzeri etkilerin, katekolaminerjik mekanizmalardan ziyade serotonerjik mekanizmalar ile ilişkili olabileceğini göstermiştir. Aktivite kafesi testlerinde 4a, 4b, 4e ve 4f kodlu test bileşiklerinin uygulanması ile farelerin spontan lokomotor aktiviteleri değişmemiştir. Bu bulgular 4a, 4b, 4e ve 4f kodlu test bileşiklerinin antidepresan-benzeri etkilerinin spesifik olduğunu ortaya koymuştur. Mekanistik çalışmalarda, 4a, 4b, 4e ve 4f kodlu test bileşiklerinin kuyruktan asma testindeki antidepresan-benzeri aktiviteleri p-klorofenilalanin metil ester ve NAN-190 ön-uygulamaları ile ortadan kalkmıştır. Bu bulgular 4a, 4b, 4e ve 4f kodlu test bileşiklerinin antidepresan-benzeri etkilerine sinaptik yarıkta serotonin düzeylerinin artmasının yanı sıra serotonerjik 5-HT1A reseptörleri ile etkileşimin de aracılık ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE POSSIBLE ANTIDEPRESSANT EFFECTS OF NEW SYNTHESIZED BENZAZOLE DERIVATIVES Gamze TOKGÖZ Department of Pharmacology Anadolu University, Graduate School of Health Sciences, August 2018 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ümide DEMİR ÖZKAY In this thesis study, eight novel benzazole derivatives were synthesized and their antidepressant-like effects were investigated. Antidepressant-like effects of the test compounds were evaluated by the tail suspension and modified forced swimming tests. In addition, spontaneous locomotor activities of the animals were assessed using activity cage test. Compounds 4a, 4b, 4e and 4f (50 mg/kg) significantly decreased the immobility time of animals in tail suspension and modified forced swimming tests. These data pointed out the antidepressant-like activities of these derivatives. Furthermore, the same compounds augmented the swimming time of animals in modified forced swimming test without any change in the climbing duration indicated that the observed antidepressant-like effects may be related to serotonergic rather than catecholaminergic mechanisms. In the activity cage tests, spontaneous locomotor activities of mice did not change upon the administration of compounds 4a, 4b, 4e and 4f. These findings exhibited that antidepressant-like effects of test compounds 4a, 4b, 4e and 4f were specific. In mechanistic studies, antidepressant-like activities of compounds 4a, 4b, 4e and 4f in the tail suspension test were reversed by p-chlorophenylalanine methyl ester and NAN-190 pre-treatments. These results suggest that the antidepressant-like effects of compounds 4a, 4b, 4e and 4f is mediated through an increase in serotonin levels in the synaptic cleft as well as through interaction with the serotonergic 5-HT1A receptors.