İnanç turizminin turistik destinasyon pazarlamasındaki yeri ve önemi: Edirne Bahai dini örneği
The position and significance of faith tourism in touristic destination marketing: The example of Baha'i holy places in Edirne
- Tez No: 514460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL GÖNENÇ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Destinasyon Pazarlaması, İnanç Turizmi, Bahailik, Edirne, Destination, Destination Marketing, Faith Tourism, Baha'i Religion, Edirne
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Son yıllarda turizm sektöründe ortaya çıkan yeni anlayışlar ve arayışlar sonucunda turizmde çeşitlenmeye gidildiği görülmektedir. İnanç turizmi de bunlardan biridir. Rekabetin yoğun olarak yaşandığı turizm endüstrisinde destinasyonlar turistik faaliyetlerden pay alabilmek için sahip oldukları potansiyelleri en doğru şekilde kullanmalıdır. Edirne İli, zengin tarihi ve kültürel değerlere, farklı dini inançlara ev sahipliği yapmaktadır. Edirne sahip olduğu önemli turizm potansiyeli ve ürünleriyle gelecek yıllarda daha büyük bir turistik taleple karşılaşacaktır. Bu kente özellikle son yıllarda inanç turizmine yönelik ziyaretler artmıştır. Çeşitli ülkelerden gelen Bahai turist sayısı kent turizminde önemli bir yere sahiptir. Bahai Dininin Kurucu Peygamberi Hz. Bahaullah'ın 1863-1868 yılları arasında bu kentte sürgün hayatı yaşamış olması nedeniyle, kalmış olduğu mekânlar ve bu kentin sakinlerince“Beyaz Ev”olarak anılan bahçeli ev Bahailer açısından kutsal yer olarak kabul edilmekte ve dünyanın her tarafından gelen turistler burayı ziyaret etmektedir. İnanç turizminin her yıl artarak devam ettiği Edirne'de Bahailerin bu kente yaptıkları ziyaretler turizm hareketleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bahailerin kente yaptıkları ziyaretler göz önüne alındığında bu günden turizm ile bağlantısını, destinasyon ve inanç turizmi açısından sağladığı yararları ortaya koymak, mevcut durumu ve gelecek dönemde yapılması gerekenleri tespit etmek açısından önem teşkil etmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, mevcut potansiyelden pazarlama hususunda ne derece yararlanıldığı ve nasıl yararlanılması gerektiğinin bulunması ve mümkünse bu yargılar çerçevesinde Edirne'de bulunan diğer inanç turizmi yerleri için belirlemelerde bulunulmasıdır.
Özet (Çeviri)
New approaches to the tourism sector and accompanying new pursuits we have witnessed in the recent years are proof of increased diversity in tourism. Faith tourism is just one of these new approaches. A highly competitive sector, the tourism sector motivates touristic destinations to use their potential properly and to the fullest in order to increase their share in touristic activities. The city of Edirne hosts historic structures, cultural values and different faith systems. Edirne will be receiving an increased touristic demand in the years to come with its significant tourism potential and products. This city has hosted tourists as part of faith tourism in increasing numbers especially in the recent years. Arriving from several countries, the number of Baha'i tourists has an important share in the city's tourism. As Bahá'u'lláh, founder and prophet of the Baha'i religion, lived in this city on the exile between 1863 and 1868, the places he has been to and the“White House”, a house with a yard called with this name by the residents of the city, are recognized as holy grounds by Baha'is and tourists from all over the world visit these holy places. Having been receiving ever-increasing number of tourists as part of faith tourism thanks to the visits of Baha'is, the city now has an important share of faith tourism among the other touristic facilities it has to offer. Considering the visits of Baha'is to the city, it is important to reveal the connection between Baha'i belief and tourism and its benefits on destination and faith tourism, while defining what is need to be done in order to improve for the future, having identified the current status. In this context, the purpose of this study was to determine the extent the current potential is utilized in terms of marketing and how to better utilize this potential, and to make suggestions for other faith tourism destinations in Edirne using the conclusions of this study.