Yalın üretim sistemi açısından değer akış maliyetlemesi
Value stream costing in terms of lean production system
  1. Tez No: 514468
  2. Yazar: ECE ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN KUTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Üretim, Yalın Üretim, Yalın Muhasebe, Değer Akış Maliyetleme, Traditional Production, Lean Production, Lean Accounting, Value Flow Costing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
İşletmelerin benimsedikleri üretim sistemleri bütün organizasyonun işleyişini etkilemektedir. Aynı özellikte ve miktarda ürün üreten ancak farklı üretim sistemleri uygulayan işletmeler üretimlerini farklı süre ve verimliliklerde gerçekleştirdikleri gözlenmektedir. Geleneksel üretim sistemleri günümüz koşullarında kullanışsız olmakta, gecikmeli olarak işleyen mekanizmalarıyla birçok israf içermektedirler. Yalın üretim sistemleri, geleneksel üretimin barındırdığı gereksiz işlemlere karşı arayışın bir sonucu olarak doğmuştur. Yalınlık bir bütündür. Yalın üretim sisteminin sade yapısı geleneksel muhasebe ve maliyetleme yöntemleriyle oldukça çelişmektedir. Bu nedenle bütün organizasyonda olduğu gibi muhasebede de yalınlık yaklaşımı geliştirilmiştir. Yalın üretim uygulayan işletmeler, karmaşık işlemler içermeyen ve herkes tarafından kolayca anlaşılabilir yalın muhasebe sayesinde zamanında edinilen bilgilerle değer akışlarında oluşan maliyetleri kolay bir şekilde izleyebilmektedirler. Değer akış maliyetleri üretime katkı sağlayan her türlü maliyeti doğrudan bünyesinde barındırmakta ve ürettiği bilgilerle işletmelerin performanslarını izlemesine ve değer akış gelir tablosunun oluşturulmasına katkı sağlamaktadır. Bu tez çalışmasında, geleneksel bir üretim işletmesinin üretim aşamaları, üretimde geçirilen süreleri, uyguladığı geleneksel muhasebe sistemi sonucunda oluşan maliyetleri nasıl hesapladığı ve izlediği incelenerek veriler toplanmıştır. Toplanan veriler ile üretimde geçirilen sürelerin ne kadarının üretime değer katan süre olduğu bir değer akış haritası hazırlanarak tespit edilmiş, muhasebeden elde edilen maliyet bilgileri yalın muhasebe sisteminin önerdiği değer akış maliyetleme yöntemine göre uyarlanarak geleneksel maliyetleme ve yalın maliyetleme arasında karşılaştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The product systems, which are adopted by establishments, effecting all the operation of organizations. Even though the products have same features and amounts, the time and fertility between establishments are changing depending on their systems. Traditional systems of products are useless, and with their unpunctual mechanism, they contain a lot of waste. However, lean production systems are born as a product of the pursuit for useless processes that traditional manufacting includes. Lean is an entirety. The simplicity of the lean production system is conflicting with the way of traditional accounting and costing. Because of this reason, approachment of lean develops in the accounting just like all the other organizations. The companies which are applying lean production can easily track the costs which occur during value flows by the informations that were achieved thanks to the lean accounting that does not include complicated processes and can be easily understood by everyone. The value flow costs contain every kind of costs that profit production and, by the informations it produced, it helps companies to watch their performances and creating value stream income statement. In this thesis study, datas are achieved by examining the production steps of a traditional production company, the time spent through production, and how it calculated and tracked the costs that occur as a result of the traditional accounting system it pursues. Also, by adopting cost information which were achieved through accounting according to the value flow costing procedure which was recommended by the lean accounting system, comparisons were made between traditional costing and lean costing.