Kültür ekonomisi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki: Türkiye örneği
Relationship between cultural economy and economic growth: The case of Turkey
  1. Tez No: 514469
  2. Yazar: HİKMET YORULMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CEM KIRANKABEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür ekonomisi, Ekonomik büyüme, FMOLS analizi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Son yıllarda Dünya gündeminde olan“Kültür Ekonomisi”diğer adıyla“Yaratıcı Ekonomi”giderek büyüyen bir piyasa haline gelmiştir. Kültür ekonomisinin hacminin EUROSTAT verilerine göre istikrarlı bir şekilde artış göstermesi bunun en somut göstergesidir. Bu artışın ülkeler bazında ve dünya genelinde ekonomik büyümeyle paralellik gösterdiği de düşünülmektedir. Bu durum tezimizin ana konusu olan kültür ekonomisinin, ekonomik büyümeyle olan ilişkisinin irdelenmesine neden olmuştur. Çalışmamızın diğer bir amacı da ekonomik büyümenin mi kültür ekonomisini yoksa kültür ekonomisinin mi ekonomik büyümeyi arttıracağı sorusunu cevaplandırmaktır. Lisansüstü tez olarak hazırlanan kültür ekonomisiyle ekonomik büyüme ilişkisi ülkemizde genellikle bölgesel düzeyde ve kavramsal şekilde incelenmiştir. Çalışmamızın bir diğer amacı da bu konunun Türkiye genelinde ve ekonometrik olarak değerlendirilmesidir. Bu çalışmada ilk olarak kültür ekonomisi, ekonomik büyüme teorileri çerçevesinde incelenmiştir. Daha sonra kültür ekonomisinin dünya ölçeğinde tek bir tanımlaması olmadığı için farklı kurumların tanımlamalarına göre alt sektör ayrımları verilmiştir. Çalışmamızda temel olarak EUROSTAT'ın kültür ekonomisi tanımlaması ve alt sektör bileşenleri dikkate alınmıştır. Çalışmamızda son olarak kültür ekonomisi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki ekonometrik olarak incelenmiştir. Analiz kısmı iki bölümden oluşmaktadır. İlk olarak kültür ekonomisinin ekonomik büyümeyle arasındaki ilişki 1998-2016 dönemindeki çeyreklik verilerle analiz edilmiştir. Bu değişkenler arasında çift yönlü nedensellik bulunduktan sonra FMOLS analizi yapılmıştır. Uzun dönemde pozitif ve anlamlı sonuç bulunmuş ancak kısa dönemde sadece kültür ekonomisinin ekonomik büyümeyi etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın ikinci kısımda ekonomik büyümeyle yayımcılık, gösteri sanatları, kütüphane-müze ve sinema faaliyetleriyle ilişkisine bakılmıştır. 1981-2016 dönemine ait yıllık verilerin kullanıldığı bu bölümde kişi başı gelirle halk kütüphanelerinde bulunan kişi başı kitap sayısı, ülkemizde kişi başı satılan gazete dergi sayıları ve kişi başı izlenen gösteri sanatları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
“The Culture Economics,”i.e.,“Creative Economy,”- which is on the world's agenda in recent years- has become a growing market. According to EUROSTAT data, steadily increase in the volume of cultural economy is the concrete indication of this. It is thought that this increase is parallel to economic growth. That is why we analyze the relationship between the Culture Economy and economic growth, which is the main topic of our thesis. Another aim of our study is to answer the question whether economic growth increases the culture economy or culture economy will boost economic growth. Even is master theses had been written about the connection between the culture economy and economic growth in our country, this has always been limited mostly as a regional and conceptual issue Another aim of this study was to evaluate this issue throughout Turkey and regarding econometrics. In this study, culture economy is studied within the scope of economic growth theories. It is also expressed that how it was differed sub-sectors according to the definitions of different institutions as there is no single definition of the culture economy. In our work, EUROSTAT's cultural economy definition and sub-sectors are considered. Lastly, the relationship between cultural economics and economic growth has been examined econometrically in the study. The analysis part consists of two parts. First, the relationship between culture economy and economic growth has been analyzed quarterly data from the 1998-2016 period. After finding two-way causality between these variables, FMOLS analysis was performed. In long- term positive and meaningful results were found, but in the short term, we only conclude of that culture economy effect economic growth . The second part of the study, we looked at the connection between the economic growth publishing, performing arts, library-museum and cinema activities. In this section where the annual data from the period of 1981-2016 was used, a positive and meaningful relationship was found between the per capita income and the number of books per capita in the public libraries, the number of newspapers sold per person in our country and the performing arts per person. Keywords : Cultural Economy, Economıc Growth, FMOLS Analysis