Hemen hemen Hermityen submersiyonların geometrisi üzerine
On the geometry of almost Hermitian submersions
  1. Tez No: 514506
  2. Yazar: PINAR BARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ GÜNDÜZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Almost Hermitian manifolds, almost Hermitian submersions, quaternionic manifolds, quaternionic submersions, Riemannian submersions
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş kısmıdır ve bu bölümde çeşitli submersiyon konuları özellikle Hermityen submersiyonlarının tarihi ve yapılan çalışmalar verilmiştir. İkinci bölümde, diğer bölümlerde kullanılacak temel kavramlar, önerme ve teoremlere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde submersiyonlar konusuna özellikle submersiyon ve Riemann submersiyonun tanımları, özellikleri ve örneklerine değinilmiştir. Hemen hemen Hermityen submersiyonların inşasında kullanılacak Riemann submersiyonların temel tensörleri ve özellikleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde hemen hemen Hermityen submersiyonlar çalışılmıştır. Hemen hemen Hermityen submersiyonlar tanımlanmakta ve örnekler verilmektedir. Bu submersiyonların özellikleri üzerinde yoğunlaşılmıştır. Bununla birlikte kuaterniyonik submersiyonlar üzerine çalışılmaktadır. Hemen hemen kuaterniyonik manifoldlar tanımlanmıştır. Kuaterniyonik submersiyonun özellikleri incelenmiştir. Beşinci bölümde tartışma ve sonuçlar verilmiştir
Özet (Çeviri)
This graduate thesis consist of five chapters. The first chapter is the introduction section and this chapter contains the history of various topic of submersions particularly Hermitian submersions. The second chapter includes basic concepts, propositions and theorems which are going to be used in other parts. In the third chapter, submersions in particular definitions, properties and examples of submersions and Riemannian submermersions were mentioned. The basics tensors and properties of Riemannian submersions that be used in the construct almost Hermitian submersion were examined. Theorems that be used in the next chapter are stated. In the fourth chapter, almost Hermitian submersions were studied. Almost Hermitian submersions were defined and examples were given. It was focused on properties of this submersions. In addition that quaternionic submersions were studied. The almost quaternionic manifolds were defined. The properties of quaternionic submersions were examined. In the fifth chapter, discussions and conclusions were taken.