Doğu Akdeniz bölgesi 4 ve 5 yıldızlı şehir otellerinde işgören devir hızı ve nedenleri
The ratio of the labor turnover and reasons in Eastern Mediterranean region 4 and 5 star city hotels
- Tez No: 514677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL UNUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Otel, İnsan kaynakları planlaması, İşgören devri, Doğu Akdeniz, Hotel, Human resources planning, Labor turnover, East Mediterranean
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Turizm, emeğin yoğun olduğu ve bu özelliğinden dolayı insan faktörünün vazgeçilmez olduğu bir sektördür. Sektörün bir parçası olan konaklama işletmelerinde, çalışanların sürekli işletme değiştirmeleri veya işten çıkarılmaları, işletmeye fazladan maliyetler yüklemektedir. Bu maliyetler yeni işe alınan işgörenlerin yetiştirilmesi için harcanan zaman ve paranın yanında verim düşüklüğü, kalanlarda moral bozukluğu ve işlerde aksama şeklinde örneklendirilebilir. İşgücü devri, işletmelerde yalnızca olumsuz etkiler yaratmamakta, bununla beraber bazı olumlu etkilere de sebep olabilmektedir. Yüksek oranlarda yaşanmadığı sürece işgücü devri, işyerine yeni görüşlerin, fikirlerin ve daha kalifiye personelin alınmasına fırsat yaratabilir. Çalışmada, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı şehir otellerinde yaşanan işgücü devir oranı ve bu işgücü devrinin nedenleri araştırılmıştır. Araştırma Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerini kapsamaktadır. Çalışmadan Anket tekniğiyle veri toplanmış, elde edilen veriler, analiz edilerek yorumlanmıştır. Çalışma bulguları, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde gerçekleşen işgören devir hızının %27,8 olduğunu göstermektedir. Ayrıca, kendi isteği ile ayrılanların ayrılma sebeplerinin ücreti yetersiz bulma ve zorunlu nedenler olduğu yönündedir, yönetim tarafından çıkarılma nedenlerinin ise işgörenin işinin gerektirdiği performansı gösterememesi ve işletme kurallarına uyulmaması olarak belirlenmiştir. Turizmde yaşanan yüksek işgücü devri verilerine dayanarak, ayrılan işgörenlerin, turizm sektöründe gerekli olan deneyimi kazanamamış ve sektörün gereklerini ve zorluklarını tam manasıyla öğrenememiş oldukları söylenebileceği gibi sektörün işgörenlere hala yeterli ücreti vermediği ve işgörenlerin işte kalmalarını sağlayacak ortamı oluşturmadığı da söylenebilir. Ayrıca işgören devir hızının yüksekliği yöneticilerin yeterli önlemi almamasından da kaynaklanabilir. Bunun nedeni de yöneticilerin yeterli deneyim ve birikime sahip olmamaları olabilir. İşletmelerin işgören devrinden gördükleri zararı en aza indirmek amacıyla, işletmenin idari bölümlerine daha deneyimli ve turizmde uzun zamandır çalışan işgörenleri istihdam etmeleri önerilebilir. Sektörde daha kısa süredir çalışan işgörenleri ise idari olmayan veya daha alt kademedeki idari pozisyonlarda istihdam etmek daha verimli bir yönetim sistemi oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Tourism is a sector which has intense labor and the human factor which is indispensable because of this feature. In accommodation enterprises, which are part of the sector, employees are constantly changing business or quitting their job, and this situation give rise for extra costs to operate. These leavings can be not only cost, but also effects such as low yield/performance, morale in the rest, and trouble in business. The labor turnover does not only have negative effects on enterprises, it can also cause some positive effects. Unless experienced at high rates, the workforce can create opportunities to employ new ideas and more qualified staff to the workplace. In this study, the ratio of the labor turnover in the 4 and 5 star city hotel enterprises operating in the Eastern Mediterranean Region and the reasons for this labor turnover were investigated. The study covers the cities of Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye and Kahramanmaraş. The obtained data were analyzed by a statistical program and reached the results. As a result, it was found out that the turnover rate in the Eastern Mediterranean Region is 27.8%. In addition, it was determined that the reasons for leaving of the voluntary are finding the salary unsatisfactory and the obligatory reasons, the reasons for the termination by the management were not able to show the performance required by the occupation, and the operating rules were not complied with. It can be said based on this high labor turnover in tourism that the quitted employees have not gained the necessary experience in the tourism sector and have not fully learned the necessities and difficulties of the sector as well as that the sector still does not pay enough for the employees and does not constitute the environment for the employees to stay at work. Also, the high rate of labor turnover can also be caused by the fact that managers do not take adequate measures. The reason for this may be that the managers do not have enough experience and accumulation. It may be advisable for employers to employ employers who are more experienced in the administrative departments of the business and who have worked in tourism for a long time, in order to minimize the loss of employment. Employing shorter-term employees in the sector in non-administrative or lower-level administrative positions can create a more efficient management system.