Küresel enerji güvenliği politikalarının Ortadoğu'ya yansıması
Global energy security policies reflection to the Middle East
  1. Tez No: 514676
  2. Yazar: SONAY ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHADDİN BAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Siyasal Bilimler, Energy, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Enerji Güvenliği, Risk, Tehdit, Ortadoğu, Security, Energy Security, Risk, Threat, Middle East
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Güvenlik kavramı uluslararası disiplin içinde barındırdığı unsurlarıyla zamana ve mekana göre farklılık göstermektedir. Soğuk Savaş döneminde ve öncesinde sadece askeri odaklı ve sınırların korunmasına yönelik güvenlik yaklaşımı, Soğuk Savaş sonrasında siyasi, sosyal, ekonomik, çevresel güvenlik tehditlerinin artması ile kapsamı genişlemiştir. Ülkelerin zenginlik ve güç göstergesi olan enerjiye olan talebin hızla artması ile enerjinin mevcudiyetinden son tüketiciye erişimine, piyasasından sürdürülebilir kaynak yönetimine kadar tüm süreçlerde, güvenlik risk ve tehditleri ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla değişen güvenlik kavramı içerisinde de önemli bir yer tutmaktadır. Bu bağlamda petrol, doğal gaz rezervleri ve ticari bağlantı yolları ile jeostratejik, jeopolitik öneme sahip Ortadoğu, devletlerin güç mücadelelerine sahne olmaktadır. Enerji kaynakları ve enerji nakil yollarını kontrol altında tutabilmek amacıyla yaşanan kaynak çatışması bölgeyi istikrarsız hale getirmektedir. Bu durum bölgede yaşayan insanların ve gelecek nesillerin güvenliğini tehdit altında bırakmakla beraber küresel güvenlik sorunlarına yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of security differs according to the time and place, with the elements it has in international discipline. During in the Cold War period, energy security was the military-oriented and border. However the security approach much more expanded the scope of political, social, economic and environmental security threats in the post-Cold War era. With the rapid growth of demand in the last century, the energy whıch became and power indicator and economic develepment of the countries. The energy has also emerged some security risks and threats in all processes from the availability of energy to the ultimate consumer access, from the market to the sustainable resource management. Therefore, it has an important place in the concept of security. In this context, the Middle East which is of geostrategic and geopolitical importance with its oil, natural gas reserves and commercial connection routes, is the stage of power struggles of the states. The emerging resource conflict emerging in order to keep the energy resources and energy transmission routes under control has made the region very unstable. These circumstances not only threaten the security of people living in the region and future generations, but also lead to global security problems.