Lise öğrencilerinde sosyal onay ihtiyacı ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişki
Relationship between need for social approval and anxiety level in high school students
- Tez No: 514755
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Beck Kaygı Envanteri, Sosyal Onay İhtiyacı, Anxiety, Beck Anxiety Inventory, Need for Social Approval
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı lise öğrencilerinde kaygı düzeyleri ile sosyal onay ihtiyacı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu bağlamda araştırmada lise öğrencilerinin onay arayışı puanlarının kaygı düzeylerini yordaması incelenecektir. Bu çalışma ilişkisel tarama yöntemiyle yapılmış nicel bir araştırmadır. Araştırmada veri toplamak için Sosyal Onay İhtiyacı Ölçeği ve Beck Kaygı Envanteri kullanılmıştır. Araştırma örnekleme kolay ulaşılabilir örneklem seçme yöntemi ile belirlenmiş 190 lise öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan lise öğrencilerinin kaygı düzeyi orta düzeyde tespit edilmiştir. Araştırmada öğrencilerinin kaygı düzeyleri Başkalarının Yargılarına Duyarlılık ile ilişkili çıkmazken, Sosyal Geri Çekilme ve Olumlu İzlenim Bırakma düzeyleri ile doğrusal ilişkiye sahiptir. Araştırmaya katılan kız ve erkek öğrencilerin kaygı düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterirken, kız öğrenciler orta düzeyde kaygı taşıdığı, erkek öğrencilerinse hafif düzeyde kaygı taşıdığı tespit edilmiştir. Araştırmada diğer sosyo-demografik değişkenlerin öğrencilerin kaygı düzeylerinde bir farklılaşmaya sebep olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is examining the relation between anxiety level and the need for social approval in high school students. In this regard, it will be analysed that scores of high school students' approval seeking predict their anxiety levels. This study is the quantitative research that is conducted with correlational method. 'Need for Social Approval Scale' and 'Beck Anxiety Inventory' are used in order to collect data in this research. Research sampling is consisted of 190 high school students who is designated by convenience sampling method. Anxiety level of high school students who participate to research is determined at medium level. In the research, whereas there is no relation that is found between students' anxiety levels and Sensibility for Judgements of Others, there is a direct relation between Social Withdrawal and Levels of Making a Positive Impression. When the anxiety levels of male and female students who participate the research show statistically significant difference, it is confirmed that female students have anxiety at medium level, male students have anxiety at mild level. In the research, it is determined that other social demographic indicators do not cause a difference in students' anxiety levels.