Eşlerin duygusal zekalarının psikolojik iyi oluşları üzerine etkisi
The effect of emotional quotient on psychological well-being of the couples
  1. Tez No: 514756
  2. Yazar: ESMA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Duygusal Zeka, Psikolojik İyi Oluş, Marriage, Emotional Quotient, Psychological well-being
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Evlilik son derece karmaşık ve çok yönlü bir ilişki biçimidir. Evlilik süreçlerini etkileyen birçok değişken vardır. Evlilik ilişkilerinde dengeyi oluşturmak ve uyumu yakalamak gerçekten bir sanattır ve evliliğin bu kaliteye ulaşması bir takım bilgileri ve becerileri gerektirir. Evlilikte eşlerin psikolojik iyi oluşları evliliğin niteliği gibi devamlılığını da etkileyen bir değişkendir. Öte yandan eşlerin duygusal zekasının ise hem evliliğin psikolojik iyi oluşunu hem de diğer süreçlerini etkilediği değerlendirilmektedir. Bu araştırmanın amacı eşlerin duygusal zekalarının psikolojik iyi oluşları üzerinde ne derece etkisinin olduğunu incelemektir. Bu çalışma, nedensel karşılaştırma desenli nicel bir araştırmadır. Araştırma istanbul ilinde, örnekleme kolay ulaşılabilir örneklem seçme yöntemi ile, İstanbul ilinde 377 evli kadın ve erkek üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmada veri toplamak için duygusal zeka ölçeği ve evliler için psikolojik iyi oluş ölçekleri kullanıldı. Duygusal zekanın eşlerin psikolojik iyi oluşlarını pozitif olarak etkilediği araştırmada hem korelasyon hem de regresyon sınamalarında tespit edildi. Eşlerin duygusal zekası onların psikolojik iyi oluşlarını Genel Duygular, Ekonomik, Aile Ve Bireysel Koşullardan Duyulan Memnuniyet ile EvDışındaki Aktiviteleri Sürdürebilme alt boyutlarında anlamlı düzeyde ve pozitif yönlü olarak doğrudan etkilemektedir denilebilir. Erkeklerin psikolojik iyi oluşları kadınlardan daha yüksek bulundu. Ayrıca, gelir durumu, eğitim, meslek, çocuk sayısı ve evlilik süresinin eşlerin psikolojik iyi oluşlarında farklılaşmalara neden olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Marriage is described as a complex and multidimensional relationship type. There are many factors that have an influence on marriage process. Creating an equilibrium and making correspond in the marriage relationships is already an art and it requires some knowledge and skills for a marriage to reach to this quality. In a marriage, Pyschological Well-being of the Couples is a variable that effects the quality of the marriage as well as it's continuity. On the other side, it is evaluated that Emotional Quotient affects both well-being. The aim of this research is to examine the effect of emotional quotient is to what extent on the pyschological well-being of the couples. This study is a quantitative research that is conducted with causal comparison. The research is carried out with 377 women and men participants in Istanbul by using convenience sampling method. Emotional Quotient Scale and Psychological well-being of the Couples' Scale are used in order to collect data in this research. It is founded in both correlation and regression testing that The Emotional Quotient have a positive effect on the Pyschological well-being of the Couples. It can be said that, The Emotional Quotient of the Couples have an influence on the positive direct way and have a significance level on their psychological well-being from sub-dimensions that are General Emotions, Satisfaction of Economical, Familial and Personal Conditions, and Sustainability of out-of-home activities. It is founded that men have a higher psychological well-being than women. Also, it is discovered that income state, education level, occupation, number of children and length of marriage causes differentiation on the psychological well-being of the couples.