Çağdaş hadis yorumlarında güncel ön kabullerin etkisi
The influence of current presuppositions in contemporary hadith interpretations
  1. Tez No: 514774
  2. Yazar: AYŞE DOKUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALAHATTİN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis Yorumu, Ön kabul, Anlam, Yorum, Aydınlanma, Modernizm, Hadith Interpretation, Presuppositions, Meaning, Interpretation, Enlightenment, Modernism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Çalışmamızda akademisyen ilahiyatçıların son dönemlerdeki yayınlarındaki hadis yorumlarında bazı güncel ön kabullerin etkisi ele alınmaktadır. Tezin başlığındaki“Çağdaş Hadis Yorumları”ifadesiyle son dönemlerdeki hadis yorumları kastedilmektedir.“Güncel ön kabuller”ifadesinden maksat ise Aydınlanma ve modernizmin etkisindeki bazı akımların söylemleri ve ön kabulleridir. Çalışmamızda ön kabullerini ele aldığımız akımlar, modernizm, hümanizm, sekülerizm, insan hakları, demokrasi, kapitalizm, sosyalizm, feminizm ve çevreciliktir. Çalışmamız, bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, amacı ve önemi, yöntemi ve literatür değerlendirmesi ele alınmaktadır. Birinci bölümde, metinlerin anlaşılma sürecinde ön kabullerin etkisi hakkında genel bilgi verilmektedir. İkinci bölümde, güncel ön kabullerden her biri teorik olarak incelenmekte ve her biriyle ilgili örnekler eleştirel olarak ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study seeks to determine the influence of current presuppositions in contemporary hadith interpretations which can be seen in some recent scholarly publications. By“current presuppositions”we mean presuppositions influenced by Enlightenment. The presuppositions which this study will discuss consists of: Modernism, humanism, secularism, human rights, democracy, capitalism, socialism, feminism and environmentalism. This study, consist of an introduction and two chapters. The introduction discusses the main theoretical framework of the study. Chapter one will investigate the influence of presuppositions on understanding the texts. Chapter two will examine the presuppositions theoretically. Also the examples which these presuppositions can be seen on hadith interpretations will be discussed in a critical way.