Çağdaş bir müfessir olarak Me'mûn Hammûş ve et-Tefsîrü'l-Me'mûn adlı eseri
As a contemporary interpreter, Ma'mūn Hammūsh and his work 'Al-tafsîr al-Ma'mūn'
  1. Tez No: 735573
  2. Yazar: SÜMEYYE AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Hammûş, Çağdaş, Rivayet, Dirayet, Tafsīr, Hammūsh, Contemporary, Riwāyah, Dirāyah
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Muasır bir müfessir ve bilim adamı olan Me'mûn Hammûş'un hayatının ve tefsirinin incelenmesi, bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, Hammûş'un, tefsiri çerçevesinde; Kur'ân tasavvurunun, Kur'ân'ı anlama ve yorumlama metodunun, tefsir ilmi ile ilgili meseleleri ele alış biçiminin, günümüzü ilgilendiren konulara bakışının ve çağımızın problemlerine sunduğu çözüm önerilerinin ortaya konmasıdır. Türkiye'de hakkında yapılmış akademik bir çalışma bulunmayan bu tefsirin ve müellifinin araştırılması neticesinde, literatürdeki bir boşluğun doldurulması da hedeflenmektedir. Çalışma, giriş ve üç bölümden müteşekkildir. Girişte araştırmanın temel hipotezi, konusu, kapsamı, amacı, yöntemi ve kaynakları gibi hususlar ele alınmış; Hammûş tefsiri kısaca tanıtılmıştır. Ayrıca araştırma süreci hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde müfessirin hayatı, ilmî kişiliği ve eserleri ile tefsirinin genel özellikleri mercek altına alınmıştır. Bilimsel tefsir gibi güncel bazı mevzular ile ilgili müfessirin yorumlarına da bu bölümde değinilmiştir. İkinci bölümde müfessirin tefsir yazımına genel yaklaşımı ve tefsir yöntemi irdelenmiş; eserden temsil gücü yüksek örnekler seçilerek anlatılan konular zenginleştirilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölüm ise tefsirin, İslâmî ilimlerin muhtelif şubeleri açısından incelenmesine tahsis edilmiştir. Bu bağlamda tefsir, öncelikle Kur'ân ilimleri; daha sonra da kelâm, fıkıh, hadis ve kıraat gibi ilimler açısından değerlendirilmiştir. Müfessirin itikadî ve fıkhî görüşleri de bu bölüm içerisinde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Being a contemporary exegete and a scientist, the examination of Ma'mūn Hammūsh's life and commentary constitutes the main subject of this study. The aim of the study is to put foward Hammūsh's exegesis conception of Qur'an along with his method of apprehension and interpretation of it and his manner of addressing the problems related to tafsir, his view on contemporary problems, and his solutions to these problems. It is also aimed to fill a gap in the literature in consequence of the examination of this exegete, for which there is no academic study about it in Turkey. The study is comprised of an introduction and three chapters. In the introduction, the main hypothesis of the study, its subject, scope, purpose, method, and sources are discussed and the exegesis of Hammūsh is briefly introduced. Along with that, information is given about the procedure of research. In the first chapter, the life of exegete, his scholar personality, works, and general aspects of his exegesis are scrutunized. Some comments of Hammūsh about the contemporary issues such as scientific exegesis is addressed in this chapter. In the second chapter, exegete's general approach towards exegesis writing and his interpretation method are examined. It is attemted to enrich the topics in Hammūsh's work by picking representative examples from the it. The third chapter is dedicated to the examination of his work by various branches of Islamic sciences. Within this context, his work is evaluated from the pointview of Qur'anic sciences primarily, then from that of sciences of kalam, fiqh, hadith, and qırāat. The mufassir's view of aqāid and fiqh are located in this chapter.